EU: “Nieuwbouw binnen 6 jaar emissieloos”

Alle nieuwbouw over 6 jaar emissieloos

Het Europees Parlement en de ministers van de lidstaten hebben een akkoord bereikt over een herziening van de richtlijn energieprestatie van gebouwen. Vanaf 2030 mogen alle nieuwe gebouwen geen fossiele emissies meer uitstoten. Voor publieke gebouwen geldt deze regeling al vanaf 2028. Daarnaast moeten bestaande gebouwen binnen 25 jaar emissieloos zijn, zo meldt de website van de EU.

  • Vanaf 2030 moeten alle nieuwe gebouwen in EU emissieloos zijn …
  • … bestaande gebouwen binnen 25 jaar.
  • Forse investeringen in energiebesparende maatregelen nodig …
  • … met impact op kosten en huurinkomsten.

Experts waarschuwen dat deze doelstelling investeringen in energiebesparende maatregelen vereisen, zoals isolatie, warmtepompen en zonnepanelen. Dit kan de bouwkosten met 10% tot 20% procent verhogen. Bedoeling is dat de de lagere energiekosten deze extra investeringen op langere termijn compenseren. Daarnaast kunnen de plannen tot effect hebben dat bedrijven vastgoedinvesteringen naar voren halen om zo onder de verplichte verduurzaming uit te komen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

De gemiddelde duur van de periode tussen de eerste vergunningaanvraag en de daadwerkelijke opening van een kantoorgebouw kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van het project, de locatie, de grootte van het gebouw en eventuele specifieke vereisten. Over het algemeen zijn er enkele stappen die betrokken zijn bij het proces van het bouwen en openen van een kantoorgebouw, waaronder voorbereiding en ontwerp en het verkrijgen van de nodige vergunningen de daadwerkelijke bouwen de inrichting en afwerking . Daarnaast moeten ook inspecties worden uitgevoerd

De impact van de nieuwe regels zal echter per sector verschillen. Vastgoedeigenaren zullen hun bestaande pandenportfolio moeten renoveren om te voldoen aan de emissienormen. Dit kan leiden tot aanzienlijke kapitaaluitgaven en investeringen, waarbij de huurinkomsten mee zullen gaan bewegen. Verwacht wordt dat de leveranciers en dienstverleners zullen profiteren van de toenemende vraag naar energiebesparende producten en diensten.

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Daarnaast zal de financiering tot creatieve financieringsoplossingen leiden, zoals groene obligaties of subsidies van de overheid. Naast de financiële aspecten zijn er ook risico’s verbonden aan de nieuwe regels. Ook kunnen geplande bouwkosten hoger uitvallen of de vraag naar duurdere emissieloze gebouwen lager zijn dan verwacht.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen