Eis 3,5 jaar cel tegen oud-topman Vestia

OM wil dat Erik Staal, de van fraude verdachte oud-topman van woningcorporatie Vestia, de cel in gaat.

Erik Staal, de van fraude verdachte oud-topman van woningcorporatie Vestia, moet volgens het Openbaar Ministerie (OM) 3,5 jaar de cel in. Bij het bekendmaken van de strafeis benadrukte justitie dat de verdachte “leefde als God in Frankrijk”. De rechter doet naar verwachting op 5 maart uitspraak.

Staal moest zich gisteren verantwoorden bij de rechtbank in Rotterdam. Justitie denkt dat de man die Vestia naar de rand van de financiële afgrond bracht, bijna 1,8 miljoen euro heeft weggesluisd bij een stichting waar hij destijds ook bestuurder van was. Naast een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar vindt het OM ook een bestuursverbod van vijf jaar op zijn plaats.

“Er bleek sprake van grootschalige privé-onttrekkingen uit de stichting door verdachte, die daarmee als God in Frankrijk heeft geleefd”, stelde de officier van justitie. Staals bestedingen varieerden van de aankoop van een Mercedes GL400, een jetski voor zijn huis op Bonaire, de financiering van het huwelijksfeest van zijn zoon tot aan reizen, theatertickets, kleding en etentjes.

De oud-bestuurder wordt in de al jaren voortslepende fraudezaak vervolgd voor verduistering, witwassen en valsheid in geschrifte. Ook wordt Staal verdacht van winkeldiefstal bij een bouwmarkt. Eind 2017 zou hij in Nieuwerkerk aan den IJssel met twee slijpschijven, een paar handschoenen, led-lampen, lichtschakelaars en een contactdoos zonder te betalen langs de kassa hebben willen lopen.

Vestia kwam in 2012 onder het bewind van Staal in grote financiële problemen door de handel in derivaten. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om de grootste corporatie van Nederland overeind te houden. Samen met oud-commissarissen schikte Staal een paar jaar terug al voor miljoenen met Vestia om een rechtszaak over een schadevergoeding af te wenden.

Lees ook: In Control in publieke sector? 1e lijn moet voortouw nemen

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen