Eindelijk is nu ook Engeland uit de recessie

De dienstensector en de auto-industrie trokken het BBP uit het slop.

De economie van het Verenigd Koninkrijk heeft zich hersteld van de recente recessie. In het eerste kwartaal van 2024 groeide de Britse economie met 0,6 procent, na een periode van krimp in de laatste twee kwartalen van 2023. Deze groei is een positief teken voor hogere financiële managers en investeerders.

Het bruto binnenlands product (bbp), de belangrijkste maatstaf voor economische groei, overtrof de verwachtingen van economen. De groei werd voornamelijk gestimuleerd door de dienstensector en de auto-industrie. Dit wijst op een veerkrachtige economie die zich aanpast aan veranderende omstandigheden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Bank of England optimistisch over groei in 2024

Gouverneur Andrew Bailey van de Bank of England verklaarde bij het recente rentebesluit dat het Verenigd Koninkrijk de recessie achter zich heeft gelaten. De centrale bank is nu optimistischer over de economische vooruitzichten voor dit jaar. De voorspelling voor 2024 is een economische groei van 0,5 procent, een verbetering ten opzichte van de eerdere schatting van 0,25 procent.

Het VK is een van de grootste handelspartners van Nederland. Veel Nederlandse bedrijven exporteren goederen en diensten naar het VK. Sectoren zoals landbouw, industrie, technologie en financiële dienstverlening onderhouden economische banden met het VK. Nederlandse bedrijven investeren in het VK en vice versa.  Wel heeft de Brexit de handelsrelatie tussen Nederland en het VK veranderd. Nieuwe handelsregels en douaneprocedures zijn ingevoerd, wat gevolgen heeft gehad voor Nederlandse bedrijven die zaken doen met het VK. Sommige bedrijven hebben hun activiteiten verplaatst of aangepast om aan deze nieuwe regels te voldoen. Volgens het Centre for Economics and Business Research (CEBR) wordt verwacht dat het VK tot 2038 een jaarlijkse economische groei van 1,6 tot 1,8 procent zal behalen.

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Onderzoek: ‘Groeiende aantal Britse bedrijven in financiële nood’

Gerelateerde artikelen