Eindelijk akkoord Griekenland

De regeringsleiders van de eurolanden hebben de hele nacht gesproken over een derde steunpakket aan Griekenland. Na 17 uur is er een akkoord bereikt.

Dat zei Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, maandagochtend tijdens een persconferentie.
De EU-top is het unaniem eens geworden over een steunpakket uit het Europese noodfonds ESM in ruil voor ‘serieuze hervormingen’, aldus Tusk.
Het steunpakket zou een looptijd hebben van drie jaar. Volgens berekeningen van de geldschieters (Europese Unie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds) heeft Griekenland tussen de 82 en 86 miljard euro nodig. Een groot deel daarvan – 25 miljard euro – is om de banken te versterken.
De twee heetste hangijzers voor de Grieken bij de onderhandelingen waren zijn rol van het IMF én de constructie van het privatiseringsfonds onder toezicht van Europese instellingen. Het geld dat daarmee wordt binnengehaald, zal worden gebruikt om de schuldenberg van de Grieken te verlagen en om de banken te herkapitalisatie, zegt Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, de ministers van Financiën binnen de eurozone.
Eerst moet het Griekse parlement de voorstellen goedkeuren. Dat wordt een zware opgave voor de Griekse premier Alexis Tsipras, die onder grote druk van zijn eigen partij staat. 
Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, is er door het akkoord geen sprake meer is van een Grexit, een vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Gerelateerde artikelen