Einde aan afname van investeringen

Na acht maanden van krimp was er eind vorig jaar stabilisatie.

Nederlandse bedrijven hebben in december in doorsnee evenveel investeringen gedaan als in dezelfde maand een jaar eerder. Daarmee kwam een einde aan de aanhoudende krimp van de acht voorgaande maanden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De extra investeringen in gebouwen, computers, machines en personenauto’s werden tenietgedaan door de krimp van de investeringen in vliegtuigen en infrastructuur. De investeringen hangen volgens het CBS onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. Maar een verbetering van de omstandigheden betekent volgens het statistiekbureau niet per se een grotere groei of een kleinere krimp.

De omstandigheden voor investeringen nu zijn ongeveer “even ongunstig” als in december, ondanks een stijging van de beurskoersen en een toename van de bezettingsgraad in de industrie. Verder waren ondernemers in de industrie minder pessimistisch over hun orderpositie. Daartegenover sloeg de groei van de export om in een krimp.

(ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen