Eenvoudig inzicht in eigen digitale transformatie

"Eerst de basis op orde, dan pas werken aan je IT-ambitie!" Anton Dijkhuis, directeur IT's Teamwork.

Door Bouko de Groot.

Hoe houdt de finance professional het hoofd boven water? “Door bewust te werken aan meerwaarde voor de organisatie en door niet alleen op de finance kolom te blijven zitten,” zegt Anton Dijkhuis. “Als je blijft doen wat je altijd deed, verandert er immers niks!” Dijkhuis is eigenaar en directeur van IT's Teamwork, een mooi voorbeeld van verandering. Na jarenlang onder andere als IT-manager gewerkt te hebben, begon hij zijn eigen onderneming, om met partner experts zijn Business IT Scan groot te kunnen maken.

“De finance professional is gedrild om grootboek en financiën op orde te hebben en dat is goed. Toch heeft 75 procent van hen ook IT in de portefeuille. Wat denk je dat de meeste finance professionals doen als er trammelant bij IT is? Ze gaan sturen op kosten, precies waarvoor zijn opgeleid. Maar dat moet je juist niet doen met IT, dan creëer  je geen meerwaarde,” legt Dijkhuis uit. Het is dan makkelijk om een adviseur in te schakelen. Zijn methode en web-based tooling daarentegen zet organisaties zelf aan de slag. “Iedereen heeft een mening over bedrijfsvoering en IT, maar die zijn vaak niet gelijkgericht.” Hij heeft daarom het proces gestroomlijnd tot “zes allesomvattende succesfactoren”.

Zes succesfactoren voor digitale transformatie

Een goede IT audit begint met de belangrijke vraag 'Hoe afhankelijk is de organisatie van IT?' Niet alle betrokkenen zijn zich van die afhankelijkheid bewust. Met zijn methode wordt feedback verzameld. “Dan  merken betrokkenen hoe afhankelijk ze zijn: IT is niet langer bijzaak, maar hoofdzaak. Dat kweekt begrip en verbetert en versnelt de rest van het proces: bedreigd voelen maakt plaats voor drive.” De succesfactoren zijn verdeeld in drie voor business en drie voor IT, die werken als communicerende vaten:

  • Partnership
  • Productiviteit
  • Innovatie
  • IT competenties
  • IT stabiliteit &
        continuïteit
  • IT-financiële zaken

 
Het proces is snel: binnen een dag is er inzicht en kan men prioriteiten stellen.”Het grote voordeel is dat je heel veel informatie uit de organisatie snel verzamelt.  De scan is echt allesomvattend. Die zes succesfactoren snapt iedereen en iedereen begrijpt dat die zes met elkaar in contact staan.”

SAAS ontzorgt?

Een vluchtige blik op de zes roept al snel de vraag op hoe relevant de laatste drie zijn voor bedrijven die met SAAS werken, software as a service. “De suggestie die door IT-dienstverleners wordt gewekt, is dat wanneer alles in de cloud zit, de klant afstand kan nemen. Dat is niet waar. IT-strategievorming, informatiebeveiliging en IT sourcing blijven belangrijk voor succesvolle digitale transformatie. Hoe weet je bijvoorbeeld of de SAAS leverancier zijn spullen op orde heeft? Hoe dan ook: je moet de transformatie nog steeds zelf managen. IT is jouw verantwoordelijkheid, of je in de cloud zit of niet,” vertelt Dijkhuis.

Hij benadrukt dat de controller zelf de teugels in de hand moet houden. “Je hebt een IT strategie nodig. Zo zie ik bijvoorbeeld vaak veel ambitie, maar projectvaardigheden zijn cruciaal om die ambitie te realiseren.” Met de scan komt snel een realistisch beeld tot stand van de volledige organisatie, dat het stellen van de juiste prioriteiten vereenvoudigt. “Dan zie je bijvoorbeeld dat je nog helemaal niet toe bent aan RPA en dus eigenlijk alleen bezig bent met subsidiëring van de softwareleverancier!”

Lees ook: Backsourcing dankzij RPA, maar wel upskillen

Gerelateerde artikelen