Een vijfde MKB-bedrijven overbezet in de zomer

De zomertijd is over het algemeen een rustige tijd voor MKB-ers, juist daarom wordt een aantal valkuilen over het hoofd gezien. Uit een inventarisatie van accountantsorganisatie Accon avm blijkt dat de facturatie vaak stil ligt, acquisitiekansen worden vergeten en de verhouding tussen omzet en personeel niet in balans is.

Rob van der Gun van Accon avm: ‘In de praktijk zien wij dat ongeveer twintig procent van de MKB-bedrijven teveel personeel op de werkvloer heeft in de zomer. Juist in branches als handel en productie komt dit veel voor. De vraag in de zomer neemt af terwijl de bezetting gelijk blijft. Ondernemers moeten hier waakzaam op zijn, want feitelijk is dit geldverspilling. Zij kunnen hun personeel bijvoorbeeld stimuleren om vakantiedagen in rustige periodes op te nemen of hen aanbieden een vrije dag te nemen wanneer het onverwacht rustig is.’

Rob van der Gun geeft ondernemers de volgende tips:

1. Betaal en factureer op tijd
Het is niet ongebruikelijk dat de complete financiële administratie drie weken platligt, wanneer de betreffende medewerkers op vakantie zijn. Dat betekent dat er geen betalingen worden gedaan, geen facturen worden verzonden en dat debiteuren niet worden aangemaand. Naast het feit dat betalingstermijnen steeds langer worden en ondernemers sowieso vaak al laat factureren, kan dit de liquiditeitsstroom flink afremmen.  

2. Stop niet met acquireren
Veel ondernemers stoppen met acquisitie voeren omdat het vakantietijd is, terwijl de zomerperiode juist kansen biedt. Iedereen heeft het rustiger, dus die normaal gesproken lastig te bereiken prospect is nu beter te benaderen. Daarnaast is de zomer halverwege het jaar en dus een mooi moment om huidige samenwerkingen te evalueren en verder vorm te geven.

3. Zorg dat er te allen tijde een aanspreekpunt is
Maak van tevoren een vakantieplanning en stem daar het personeelsbeleid op af. Zorg ervoor dat er altijd iemand aanwezig is die aanspreekpunt is voor belangrijke zaken of problemen, zodat het werk door kan lopen.

Bron: Accon avm

Gerelateerde artikelen