Jaarplan werkt beter dan goede voornemens

Goede voornemens? Niet doen. Maak liever een praktisch en meetbaar jaarplan.

Dat adviseert Marcel van den Berg, trainer van de e-learning module 'Zo word je een productiviteitsninja'.

Wat gaat u doen in 2018?
“Ik heb in elk geval geen goede voornemens gemaakt. Want het woord 'voornemen' klinkt mij te vrijblijvend. Ik maak liever een plan: wat wil ik komend jaar gaan bereiken? Bijvoorbeeld met ons bedrijf: gaan we nieuwe partners binnenhalen, welke omzet willen we draaien, welke nieuwe projecten gaan we starten? Maar ook privé: ik wil bijvoorbeeld twee keer per week hardlopen, met elk van mijn zoons apart één dag op stap en minimaal één weekeind weg met mijn vrouw.”

En als dat niet lukt?
“Dan stel ik tussentijds mijn doelen bij: wat is dan wél realistisch? En ik kijk naar de reden dat iets niet lukte. Ligt die buiten mijn schuld, of heb ik ergens een potje van gemaakt? Daar probeer ik dan van te leren. En vervolgens ben ik er oké mee als ik het doel niet heb gehaald. Doelen zijn niet heilig, ze blijven een stuurmiddel.”

Lees ook: 10 onmisbare productiviteitstools voor professionals

Wat doet de Productiviteitsninja in u?
“Die is meedogenloos in het bewaken van mijn aandacht. Want ons brein wordt tegenwoordig gebombardeerd met informatie. Email, Whatsapp, Twitter, Facebook: ons brein vindt al die pingetjes fantastisch. Maar al die berichten belemmeren ons wel om echt een paar uur lang geconcentreerd aan het werk te zijn. Dus heb ik Facebook van mijn mobieltje af gegooid.
Verder heb ik op dat mobieltje voor mijn werkmail een extra stap ingesteld, zodat ik niet meer in de verleiding kom om elke paar minuten mijn mail te checken.
En verslavende apps, zoals het nieuws, heb ik van het beginscherm van mijn mobieltje verplaatst naar pagina twee of drie, zodat ik ze niet elke keer zie als ik mijn telefoon pak. Zo ben ik hopelijk nóg meer en gerichter met de juiste dingen bezig in 2018.”

Marcel van den Berg is trainer van de tweedaagse cursus Werk slimmer niet harder

Gerelateerde artikelen