Een derde minder pin, een kwart meer online

Aantal betalingen tijdens coronacrisis: per pinpas omlaag met een derde af, online omhoog met een kwart.

Consumenten rekenen ruim een derde minder met hun pinpas af sinds de eerste coronamaatregelen in Nederland zijn afgekondigd. Dat meldt het economisch bureau van ING op basis van transactiegegevens van de bank.

Vanaf 15 maart zette het aantal pintransacties een duidelijk dalende trend in. Maar de afgelopen week stabiliseerde de daling rond 35 procent vergeleken met een jaar terug, aldus de economen. Wel geven mensen die met pin betalen in doorsnee iets meer uit. Volgens ING staan er op de kassabonnen bij supermarkten en speelgoed- en hobbywinkels duidelijk hogere bedragen.

In onlinewinkels zijn consumenten juist veel vaker te vinden dan voor de coronacrisis, wijst het onderzoek uit. Het aantal betalingen aan webshops is de afgelopen paar weken gestegen met maar liefst een kwart ten opzichte van een jaar geleden. Daartegenover staat dat het gemiddelde aankoopbedrag met een tiende daalde.

Al met al zorgen de weggevallen shopmomenten in fysieke winkels ervoor dat consumenten hun totale aankopen flink terugschroeven, concludeert ING. “De verschuiving richting onlineaankopen legt onvoldoende gewicht in de schaal om hieraan tegenwicht te bieden”, concludeert econoom Marten van Garderen van ING.

(bron: ANP

Gerelateerde artikelen