Een derde horeca weg voor 1 januari

Meeste bedrijven vertrouwen er weer in, maar horeca nog erg pessimistisch.

Het vertrouwen bij ondernemers over het voortbestaan van hun bedrijf tijdens de coronacrisis is opnieuw toegenomen, maar blijft in de horeca op een laag niveau. Dat meldt het CBS vandaag op basis van onderzoek naar de verwachte gevolgen van de coronacrisis, dat begin juni onder bedrijven werd gehouden.

In de horeca verwacht een derde van de bedrijven maximaal 5 maanden te overleven in de huidige omstandigheden. Een kwart van de bedrijven denkt het nog zeker een jaar vol te houden. Gisteren meldde vastgoedadviseur CBRE nog dat het de meeste hotelfaillissementen verwacht in het vierde kwartaal: de bezettingsgraden van hotels daalden in april en mei tot onder de 10 procent en verschillende hotels zijn al failliet gegaan.

Het toegenomen vertrouwen is in juni vooral zichtbaar in de zakelijke dienstverlening en met name de reisbranche. Vergeleken met mei steeg het aantal zakelijke dienstverleners dat verwacht minstens nog een jaar te kunnen overleven met 16 punten naar 57 procent.

Het vertrouwen is het grootst in de onroerendgoedsector. Daar verwacht 75 procent van de bedrijven nog zeker een jaar te blijven bestaan. In de detailhandel is dat 69 procent, 4 procentpunten meer dan in mei. En bij bedrijven in de sport, cultuur en recreatie is dat 38 procent, een stijging van 14 punten

(bron: CBS, ANP)

Gerelateerde artikelen