Economische stilstand eurolanden in 2009

De verwachting voor de economische groei in de eurolanden komt volgend jaar bijna tot stilstand. De Europese Commissie meldt in haar herfstraming dat de groeiverwachting van EU-landen op 0,2 procent uitkomt. Voor de eurolanden ligt de verwachting met 0,1 procent nog lager.

In 2008 bedraagt de economische groei naar verwachting 1,4 procent. Dit is de helft minder dan een jaar eerder. Voor landen met de euro ligt de verwachting voor dit jaar op 1,2 procent en een dramatische 0,1 procent in 2009.

‘De raming toont dat de EU-economieën sterk geraakt worden door de financiële crisis’, aldus EU-commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken). ‘De financiële crisis verergert de correctie op de huizenmarkt in enkele economieën op een moment dat de vraag sterk daalt.’

Volgens de EC dragen de huidige overheidsmaatregelen wereldwijd bij tot het herstellen van het vertrouwen. Maar de markten zijn nog niet gestabiliseerd en blijven vooralsnog wankel.
De ministers van Financiën van de eurolanden komen vandaag bijeen in Brussel. Zij praten over hervormingen voor onder andere de toezichthouders van de financiële sector en banken.

 

Top G20

Later deze week ontmoeten de ministers van Financiën van de G20, de 20 belangrijkste economieën ter wereld, elkaar in Brazilië. Zij bereiden een top voor van wereldleiders over de kredietcrisis, die 15 november plaats vindt.

Ook centrale banken wereldwijd zetten hun schouders onder de crisis. Na renteverlagingen van onder de Verenigde Staten, China en Japan is de verwachting dat de Europese Centrale Bank, Bank Of England en de centrale bank van Australië deze week de rente met 50 basispunten zullen terugbrengen.

Gerelateerde artikelen