Economische groei stuwt nieuwe ondernemer

Het ING Economisch Bureau verwacht dat in 2018 circa 139.000 nieuwe ondernemers zullen starten, 2% meer dan vorig jaar. Het huidige economische klimaat biedt op alle fronten kansen voor startende ondernemers.

De economische groei houdt aan, er blijft behoefte aan flexibiliteit en de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Het aantal starters groeide in 2017 onverminderd door (+4%) en kwam met 137.000 op het hoogste niveau sinds het begin van de tellingen in 2009.

Katinka Jongkind, econoom mkb bij ING Economisch Bureau: “Door de goed draaiende economie zien veel mensen mogelijkheden om voor zichzelf te beginnen. Dit geldt niet alleen voor startende zzp’ers, maar ook voor innovatieve ondernemers die een gat in de markt zien. Al met al is de verwachting dat het aantal starters dit jaar met circa 2% stijgt tot 139.000.”

Huidig economische klimaat aantrekkelijk voor starters

De verwachte 2% stijging dit jaar wordt gerealiseerd door de volgende factoren: 

1. De aanhoudende economische groei in 2018 biedt mogelijkheden voor zowel zzp’ers als voor innovatieve ondernemers die een gat in de markt zien.

2. Ondanks dat het aantal vaste banen in de huidige markt weer stijgt, blijft er zowel bij werkgevers als werknemers behoefte aan flexibiliteit. Bovendien maken online platformen als Uber, Werkspot en Helpling het voor zzp’ers eenvoudiger om aan opdrachten te komen en verlagen daarmee de drempel om als zzp’er aan de slag te gaan.

3. Met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt zal de vraag naar zzp’ers naar verwachting toenemen. Zeker nu de Wet DBA voorlopig geen belemmering vormt om met zzp’ers in zee te gaan.

Gerelateerde artikelen