Economie herstelt, maar blijft erg kwetsbaar

"Enorm risico op domino-effecten, vooral bij kwetsbare leveranciers," Johan Geeroms, Euler Hermes.

Na de historische val van de eurozone economie in de afgelopen maanden volgt komend kwartaal een record-herstel bijna 13 procent groei. “Bij het herstel gaat Duitsland aan kop, Italië doet het verrassend beter dan gedacht en de hardste klap krijgt Spanje,” zo verklaart Johan Geeroms, Risk Director bij Euler Hermes Nederland. Het herstel is echter maar relatief, want “veel bedrijven liggen aan het infuus.”

Puur cijfermatig gezien stijgen de Zuid-Europese economieën het hardst: 15 procent in Italië, 16 in Frankrijk en 17 in Spanje. “Dat is vooral een technisch herstel, omdat deze landen ook de hardste klappen kregen in het tweede kwartaal. Neem Spanje, het reële bbp daalde in het tweede kwartaal met 18,5 procent.”

Duitsland is duidelijk koploper met in diens kielzog Nederland. “De lockdown in Duitsland was kort en beperkt en de steunmaatregelen het meest vergaand. Al snel hadden de Duitsers een omvangrijk steunpakket opgetuigd van 130 miljard euro. Ook kreeg de particuliere consumptie in Duitsland een boost door de btw-verlaging en de kinderbijslagbonus die meteen zijn ingevoerd,” verklaart Geeroms.

Domino-effect

Hij verwacht dat de reële daling van het bbp in de eurozone over heel 2020 uitkomt op negen procent, terwijl het bbp volgend jaar weer zal groeien, met zes procent. Het niveau van voor de crisis zal voor eind 2022 niet worden gehaald. “De grootste risico’s zijn nieuwe, lokale lockdowns en selectieve en ongecoördineerde grenssluitingen. Die zijn desastreus voor het economisch herstel,” waarschuwt Geeroms.

Verder tikt er een een ongekende faillissements-tijdbom. “Wij verwachten dat het aantal faillissementen tot eind 2021 zal stijgen met 35 procent. Dat geeft een enorm risico op domino-effecten, vooral bij kwetsbare leveranciers in toeleveringsketens,” zegt Geeroms. “Dat vooruitzicht is nu al ronduit dramatisch. Je moet er niet aan denken dat daar nog eens extra lockdowns overheen komen.”

(bron: Euler Hermes)

Gerelateerde artikelen