Economie groeit, vervoer niet

Lagere voorraden door anders te meten
Binnenlands transport houdt tred met economische groei, maar grensoverschrijdend niet.

In 2018 werd 1,71 miljard ton goederen vervoerd vanuit, naar en binnen Nederland. Dit is een stijging van 1,2 procent in vergelijking met een jaar eerder. Deze toename was geheel het gevolg van meer goederenvervoer over de weg (1,6 procent) en over zee (1,5 procent). Dit meldt het CBS vandaag. Meer dan de helft van de getransporteerde goederen ging over het water, 35 procent over zee en 18 procent via de binnenvaart. Ruim 44 procent ging over de weg.

Het binnenlands goederenvervoer nam toe met 3,5 procent tot 681 miljoen ton. Binnenlands is de weg het belangrijkste transportmedium: 82 procent, maar die groeide slechts 2,6. Binnenvaart en vooral het spoor groeiden veel harder, 7,3 respectievelijk 16,9 procent.
Verrassend genoeg daalde het grensoverschrijdend goederenvervoer vorig jaar ongeveer een half procent tot 1.034 miljoen ton, ondanks een stijging van het  grootste deel, de zeevaart. Die steeg met 1,5 procent en is goed voor 58 procent van het totale grensoverschrijdende transport. Binnenvaart-, spoor-, weg- en zelfs luchtvrachtvolumes namen allemaal af.

Het CBS gaat niet in op de kennelijke discrepantie tussen de grensoverschreidende daling, de economische groei in de EU, en het imago van Nederland Distributieland.

(bron: CBS)

Gerelateerde artikelen