Economie groeit 0,9 procent in vierde kwartaal 2013

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2013 met 0,9 procent gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal. Over heel 2013 is sprake van een krimp van 0,8 procent. Dat meldt het CBS.

Bij de eerste raming, gepubliceerd op 14 februari, kwam de groei uit op 0,7 procent. De aanpassing van de kwartaal op kwartaal groei van het vierde kwartaal volgt uit bijgestelde ramingen van de ontwikkelingen in de economie ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.  Deze raming is voor vierde kwartaal naar boven bijgesteld, die van het derde kwartaal van 2013 naar beneden. De overige kwartalen zijn ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder niet gewijzigd.
Er is per saldo geen invloed op de jaarraming van de economische groei over heel 2013. De economische groei in Nederland in 2013 blijft ongewijzigd met een krimp van 0,8 procent.
Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het vierde kwartaal met 0,8 procent. Volgens de eerste raming was dat 0,7 procent. 
De bijstelling komt met name door een opwaartse bijstelling van de investeringen. De productie en de investeringen in de bouw waren hoger dan eerder geraamd. Verder was de krimp van de bestedingen van huishoudens en de overheid iets kleiner dan eerder gemeld. Daarentegen was het handelssaldo van diensten lager dan eerder geraamd. Het vierde kwartaal van 2013 had evenveel werkdagen als het vierde kwartaal een jaar eerder.
Met de publicatie van de tweede raming voor het vierde kwartaal wordt, net als in andere jaren, ook de economische groei over de eerste drie kwartalen van 2013 opnieuw berekend. Dit heeft voor het derde kwartaal geleid tot een neerwaartse bijstelling van 0,2 procentpunt naar -0,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De bijstelling komt met name door de verwerking van nieuwe broninformatie over de overheid. De groei in het eerste en tweede kwartaal is ongewijzigd gebleven op respectievelijk -1,8 procent en -1,7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
Banenverlies tempert
In het vierde kwartaal van 2013 waren er 128.000 banen van werknemers minder dan in hetzelfde kwartaal van 2012. Dit is een daling van 1,6 procent. Bij de eerste raming was de krimp van het aantal banen 1,7 procent. In het derde kwartaal daalde het aantal banen nog met 2,0 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012. Na correctie voor seizoeninvloeden is het aantal banen in het vierde kwartaal 4.000 lager dan in het derde kwartaal van 2013. Bij de eerste raming was het banenverlies op 8.000 geraamd. In het vierde kwartaal van 2013 waren de lonen per arbeidsjaar 2,8 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Gerelateerde artikelen