Economen eisen duidelijkheid over omvang fossiele subsidies

Het kabinet zelf noemt het bedrag van zo’n 4,2 miljard aan fossiele subsidies in 2020.

De overheid heeft de ‘dringende taak’ om duidelijkheid te geven over het volledige bedrag dat ze jaarlijks besteedt aan fossiele subsidies. Dat zeggen meerderen economen tegen Trouw. Ze maken zich zorgen over het gebrek aan transparantie vanuit de regering.

Op uiteenlopende manieren moedigt de overheid via financiële prikkels het verbranden van kolen-, gas- en olie aan, zoals via de vrijstelling van belasting op kerosine of de lage belasting die grootverbruikers, zoals Tata Steel, over energie betalen. Via dit soort ‘belastingsubsidies’ loopt de schatkist geld mis, en werkt de regering volgens critici haar eigen klimaatdoelen tegen.

Het kabinet zelf noemt het bedrag van zo’n 4,2 miljard aan fossiele subsidies (in 2020), maar wil bij enkele grote posten geen concrete cijfers noemen. Externe onderzoekers doen dit wel en komen vaak op hogere bedragen uit. Zo komt economisch onderzoeker Alman Metten uit op minstens 17,3 miljard euro per jaar.

De ministeries presenteren in een reactie nog geen completer bedrag dan de 4,2 miljard. Wel wil het kabinet een zo ‘inzichtelijk en transparant mogelijk’ beeld van de fossiele subsidies geven. Het gaat hier ‘de komende tijd verder aan werken’, onder meer in de uitwerking van de miljoenennota.

(ANP MediaWatch)

Gerelateerde artikelen