ECB laat belangrijkste rentetarieven ongewijzigd

De Europese Centrale Bank (ECB) laat de belangrijkste rentetarieven in de eurozone zoals verwacht ongewijzigd. Dat maakte de centrale bank donderdag bekend na afloop van zijn beleidsvergadering.

De herfinancieringsrente, waartegen banken geld kunnen opnemen bij de ECB, staat al een jaar op het historisch lage niveau van 0,05 procent. Om overschotten onder te brengen bij de centrale bank moet een vergoeding van 0,2 procent worden betaald.

De ECB is trouwens somberder geworden over de groei- en inflatievooruitzichten voor de komende jaren. Dat zei ECB-president Mario Draghi in een toelichting op het rentebesluit dat donderdag naar buiten werd gebracht.

De onrust in verscheidene opkomende markten drukt het economisch herstel. De ECB biedt tegengewicht door met een opkoopprogramma voor schuldpapier de binnenlandse vraag te stimuleren. De mogelijkheden die de centrale bank binnen dat programma heeft worden opgerekt, overigens zonder dat eriets verandert aan de omvang, zei Draghi.

De ECB ziet voor de jaren 2015 tot en met 2017 een economische groei van achtereenvolgens 1,4 procent, 1,7 procent en 1,8 procent. Dat betekent voor alle drie die jaren een lichte verlaging. De inflatie blijft dit jaar met 0,1 procent nog zeer laag. Daarna trekt de prijsontwikkeling aan naar 1,1 procent volgend jaar en 1,7 procent in 2017. De ECB mikt op een inflatie net onder de 2 procent.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen