Duurzamer verbetert de bottom line

Nederlandse bedrijven moeten in 2025 twee keer zo duurzaam zijn om economie blijvend te verduurzamen.

Momenteel is 12,1 procent van de Nederlandse economie is duurzaam, volgens onderzoek van MVO Nederland, die dit getal de Nieuwe Economie Index of NEx heeft genoemd. “Een NEx van 20 procent in 2025 is wat Nederland nodig heeft om een kantelpunt te bereiken. Vanaf dat moment verduurzaamt de economie steeds sneller en is er geen weg meer terug naar de oude economie. Met een NEx van 12,1 procent in 2020 zien we dat het begin er zeker is. Maar er moet dus ook nog enorm veel gebeuren bij Nederlandse bedrijven”, zegt Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland.

Ander onderzoek heeft al aangetoond dat “beursgenoteerde ondernemingen die een aantoonbaar duurzaam beleid voeren een hogere koers-winstverhouding hebben, dan vergelijkbare organisaties die dat niet doen,” aldus Theo van Houten, onderzoeker bij het lectoraat Financial Control van de hogeschool van Arnhem en Nijmegen. “Steeds meer organisaties en consumenten hebben ook behoefte aan producten die hen helpen te verduurzamen,” benadrukt hij een extra beweegreden om als organisatie duurzamer te worden.

Distance to target

NEx geeft het percentage van de Nederlandse economie aan dat ‘nieuw’ is: circulair, klimaatneutraal en inclusief, ook in de keten. Daarnaast geeft de index de ‘distance to target’ weer. De NEx is het gemiddelde van zeven thema’s uit de Nieuwe Businessagenda van MVO Nederland, die alle zeven een eigen NEx-score hebben:

  1. Nieuwe rijkdom (bijdragen aan maatschappelijke doelstellingen): 9,9 procent;
  2. Echte prijzen, 17,2 procent;
  3. Transparante ketens, 6,2 procent;
  4. Inclusief ondernemen, 23,8 procent (middenmoter in Europa);
  5. Duurzame energie, 6,2 procent (laagste van Europa);
  6. Biodiversiteit, 8,9 procent; en
  7. Circulaire economie, 12,1 procent (in top van Europa).

Het NEx-onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek, in samenwerking met Rabobank, KPMG, Milgro en IUCN. MVO Nederland gaat het NEx-onderzoek jaarlijks herhalen.

(bron: ANP, FM)

Gerelateerde artikelen