Duurzame energie te inefficient

Duurzame energie uit de regio dreigt duurder uit te pakken dan in het klimaatakkoord is voorzien.

Plannen voor het gebruik van duurzame energie moeten rendabel zijn en er moet draagvlak zijn. Dat zegt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), die concepten van 28 zogenoemde Regionale Energie Strategieën (RES) heeft onderzocht. Op 1 oktober moeten de strategieën klaar zijn. De NVDE ziet erop toe dat er “balans is tussen draagvlak en ruimtelijke inpassing, betaalbaarheid en uitvoerbaarheid”.

De vereniging verwacht dat de plannen uit de regio’s duurder uitpakken dan waarmee in het klimaatakkoord is gerekend. Voor de lokale vraag naar duurzame energie zou slimmer gebruik moeten worden gemaakt van de bestaande energie-infrastructuur, schrijft de brancheorganisatie. Alle RES-regio’s samen dekken heel Nederland. Het is volgens de NVDE belangrijk dat de opwekking van elektriciteit en warmte zo goed mogelijk aansluit bij de regionale vraag naar energie. Het bedrijfsleven doet de komende jaren een steeds groter beroep op leveranciers van groene energie. Zij hebben veel kennis van zaken en moeten flinke investeringen doen.

Nederlanders denken volgens de vereniging dat er veel meer duurzame energie wordt opgewekt dan in werkelijkheid. Zo schatten mensen dat 17 procent van de energie van de zon komt, terwijl dat nog niet 1 procent is. Ook de hoeveelheid windenergie wordt volgens de vereniging flink overschat.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen