Onderzoek: ‘Duurzame beleggingsfondsen schenden ESMA-richtlijn’

Groen beleggen in niet-groene bedrijven

Een rapport van Follow the Money en Investico onthult dat de helft van de Nederlandse beleggingsfondsen die zichzelf duurzaam noemen, toch investeert in fossiele brandstoffen. Dit is onder meer het geval bij bekende aanbieders zoals ABN AMRO, ASR en Cardano. Dat meldt het ANP deze ochtend.

  • Helft NL duurzame beleggingsfondsen investeert in fossiel.
  • ESMA-richtlijnen overtreden in Nederland.
  • ABN AMRO en ASR plannen stappen voor naleving.

Het onderzoek van Follow the Money en Investico, waarbij bijna 1300 Europese ‘duurzame’ beleggingsfondsen werden onderzocht, toonde aan dat meer dan 40 procent van deze fondsen investeert in de fossiele industrie. Deze fondsen, met een totale waarde van 525 miljard euro, contrasteren scherp met de groeiende druk om duurzaamheid te omarmen. [Artikel gaat verder na de advertentie voor CFO Day 2024]

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

ESMA-richtlijnen overtreden in Nederland

In Nederland alleen al worden meer dan honderd beleggingsfondsen aangeboden onder het mom van duurzaamheid, terwijl ze investeren in steenkool, olie of gas. Deze praktijken zijn in strijd met de nieuwe richtlijnen van de Europese toezichthouder op de financiële markten, ESMA. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Toekomstige stappen van ABN AMRO en ASR

ABN AMRO heeft gereageerd door te verklaren dat al hun beleggingsproducten momenteel voldoen aan de “geldende relevante wetgeving”. De bank heeft beloofd ervoor te zorgen dat hun producten ook zullen voldoen aan de nieuwe regelgeving zodra deze van kracht wordt. ASR heeft aangekondigd dat ze eind dit jaar zullen beoordelen of hun beleggingsproducten voldoende in lijn zijn met de milieuregelgeving. Het blijft echter onduidelijk wanneer de nieuwe ESMA-richtlijnen daadwerkelijk van kracht zullen worden.

Gerelateerde artikelen