Duurzaam voor en door aandeelhouders

Niet de overheid maar de aandeelhouder wordt aanjager duurzaamheid.

Wereldwijd gaat de CDP meer dan 700 bedrijven aanpakken op hun klimaatbeleid. CDP, Corporate Reporting Dialogue, is een organisatie die bijna 100 grote investeerders vertegenwoordigd, goed voor 10 biljoen dollar aan investeringen.

Onder de bedrijven die zich moeten verantwoorden zijn in onder andere Nederland Shell, DSM, Euronext, en OCI. Andere grote namen zijn Exxon Mobil, BP, Chevron, Amazon, Volvo, Alibaba. CDP zegt deze bedrijven gekozen te hebben vanwege hun grote impact op het milieu zonder daar transparant over te zijn.

Het is de eerste keer dat CDP de vraag om duidelijkheid zo openbaar doet. Rapporten over duurzaamheid vindt CPD onvoldoende: “investeerders en de hele markt hebben transparantie nodig door middel van consistente, vergelijkbare en relevante meetgegevens die makkelijk toegankelijk en vergelijkbaar zijn.”

Het aantal grote investeerders dat in CDP stapt blijft stijgen, van 57 in 2017 naar al 88 dit jaar. Ook het aantal aangepakte bedrijven neemt toe, van 416 in 2017 tot 707 nu. Gebruikt u duurzaamheid al als leverage?

(bron: ANP, CDP)

Gerelateerde artikelen