Durfinvesteringen in Europese fintech flink toegenomen

De durfinvesteringen in Europese fintech-bedrijven zijn in de eerste drie maanden van dit jaar aanzienlijk gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van 2016. In de eerste drie maanden van 2017 investeerden durfkapitalisten voor een bedrag van $610 miljoen in fintech, twee keer zoveel als in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een onderzoek dat KPMG iedere drie maanden uitvoert naar de investeringen die wereldwijd gedaan worden in fintech.

$100 miljoen+ investeringen

De forse toename in Europa was met name een gevolg van een drietal $100 miljoen+ investeringen. Zo kon het Zweedse iZettle een investering tegemoet zien van $175,2 miljoen en verwierven de Britse fintech startups Atom Bank en Funding Circles investeringen van respectievelijk $103,6 miljoen en $101,1 miljoen. In Europa toonden vooral ondernemingen met hun investeringsfondsen belangstelling voor fintech startups. Hun aandeel in het aantal transacties steeg van ruim 5% in het laatste kwartaal van vorig jaar tot iets meer dan 20% in de eerste drie maanden van 2017.  

Prestatie en rendement staan voorop

Wereldwijd werd in de eerste drie maanden van 2017 voor een bedrag van $2,3 miljard aan durfkapitaal in fintech geïnvesteerd. Iets meer dan de helft van dit bedrag werd in de Verenigde Staten geïnvesteerd, $1,2 miljard. De investeringen in Azië daalden tot een bedrag van $406 miljoen. “In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China kijken investeerders in toenemende mate naar de prestatie en het rendement van de bedrijven waarin zij investeren”, zegt Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG. Van Wylick: “Dat betekent dat fintech-bedrijven gedwongen worden om hun schaalbaarheid aan te tonen en duidelijker moeten laten zien hoe ze winstgevend willen worden. Overigens zien we nieuwe fintech bedrijven opstaan in gebieden waar je dat in eerste instantie niet zou verwachten, zoals Polen en Slowakije. Een bewijs dat fintech wereldwijd steeds diverser wordt.”

Weinig invloed van Brexit

De onzekerheid over Brexit lijkt weinig gevolgen te hebben voor de Europese investeringen in fintech. Het Verenigd Koninkrijk was in de afgelopen drie maanden goed voor de helft van de tien grootste investeringen in fintech. Het land wist in het eerste kwartaal van 2017 ook aanzienlijke buitenlandse investeringen aan te trekken. Zo wist het in Londen gevestigde CurrencyCloud $25 miljoen aan te trekken van Google Ventures. Van Wylick: “Deze investering vormt de eerste stap van Google Ventures op de Europese markt. Overigens doet ook Duitsland goed mee in de lijst van grootste investeringen in Europa, getuige de investeringen die de Berlijnse startups BillPay, Raisin en SolarisBank tegemoet konden zien. De investering in het Zweedse iZettle laat zien dat het fintech ecosysteem in Scandinavië steeds meer volwassen wordt.” 

Invoering PSD stimuleert investeringen

Van Wylick verwacht dat de aanstaande invoering van de Payment Service Directive 2 de fintech-investeringen in Europa de komende maanden aanzienlijk zal stimuleren. Van Wylick: “De belangstelling voor open banking- en API platformen zal hierdoor aanzienlijk toenemen en investeerders zullen veel geld willen steken in allerlei aanvullende technologieën, zoals data & analytics. Voor ondernemingen zal kunstmatige intelligentie een belangrijk aandachtsgebied blijven als het gaat om investeringen. Banken bijvoorbeeld zoeken nog steeds naar manieren om kosten te reduceren en zien het gebruik van kunstmatige intelligentie als een belangrijk mechanisme om dit te realiseren.”

Gerelateerde artikelen