Durfallen verslaan de markt

Ondernemingen die na de val van Lehman Brothers fusie- en overnametransacties durfden te doen, hebben de markt verslagen met 6,3 procentpunt, vergeleken met ondernemingen die geen deals hebben uitgevoerd. Omdat wereldwijd alle indices negatief hebben gepresteerd, zijn de cijfers relatief.

Gemiddeld behaalden dealmakers een negatief aandeelhoudersrendement van 25,5 procent tegenover een negatief rendement van 31,8 procent voor de rest van de markt.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek van adviesbureau Towers Perrin en Cass Business School naar 204 transacties met een waarde groter dan 100 miljoen dollar, die tussen 15 september 2008 (faillissement Lehman Brothers) en 31 mei 2009 zijn gedaan.

Het onderzoek laat zien dat ondernemingen die meerdere transacties deden, nog beter presteerden. De 15 ondernemingen die samen 32 transacties deden, versloegen de MSCI World Index met 8,1 procent.

Bert van Loen, partner bij Towers Perrin gespecialiseerd in fusies en overnames: “De vrees dat fusies en overnames in deze tijd riskanter zijn omdat de waarde van ondernemingen lastiger te bepalen is, lijkt misplaatst. Dit onderzoek toont aan dat deals ook in een neergaande markt eerder waarde toevoegen dan vernietigen.”
 
“Om een maximaal rendement op de investering te kunnen behalen hebben we drie adviezen: blijf waakzaam bij het doen van due diligence, een ogenschijnlijk lage prijs is geen reden om een transactie halsoverkop te doen; concentreer je vooral op de uitvoering en de kritische succesfactoren van het integratieproces en gebruik de luwte in de markt om het management zorgvuldig voor te bereiden op een transactie.”

Gerelateerde artikelen