Duitse krimp tast Nederlandse export aan

Optimisme exporteurs verbleekt door oorlog, corona en inflatie
De import gaat na een stagnatie wel flink omhoog.

Nederlandse bedrijven exporteerden in juli opnieuw minder goederen dan een jaar eerder. Het gaat om een daling van 0,9 procent. De export is in september ongunstiger dan in juli. Dat komt vooral doordat er krimp is in Duitsland, onze belangrijkste handelspartnr. Ook het vertrouwen en het oordeel over de buitenlandse orders van de fabrikanten in de eurozone was negatiever.

  • De export daalde met 0,9 procent
  • De import steeg met 2,2 procent
  • Het vertrouwen in buitenlandse orders in de eurozone is negatiever geworden

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau werden er vooral minder chemische producten en metaalproducten uitgevoerd dan een jaar terug. De export van machines en apparaten nam wel toe. De totale import van goederen steeg in juli met 2,2 procent op jaarbasis, na een daling met 2,5 procent in juni.

De daling komt volgens het statistiekbureau vooral doordat Nederland minder spullen verkocht aan het buitenland en meer goederen importeerde. Ook zijn consumenten voorzichtiger geworden nu ze door stevige prijsstijgingen voor boodschappen en energie beter op hun uitgaven moeten letten.

In augustus maakte het CBS al bekend dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal opnieuw is gekrompen ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Daarmee zit ons land technisch in een recessie, waarvan sprake is bij twee opeenvolgende kwartalen van krimp.

De export steeg vorig jaar  tot een record van meer dan zevenhonderd miljard euro. De export van goederen en diensten is goed voor 2,4 miljoen banen op.  (ANP)

Lees ook hoe de export vorig jaar nog tot recordhoogte steeg.

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/24/export-van-goederen-voor-het-eerst-boven-700-miljard-euro