Duits bioconcern versmelt darmhandelaar Van Hessen en Teeuwissen

Darmenverwerker Van Hessen is akkoord over een fusie met het Brabantse familiebedrijf Teeuwissen, onderdeel van het Duitse Saria Group. "Een grote sprong voorwaarts", laat CEO Elloit Simon van Van Hessen weten.

Saria, een Europese speler op het gebied van hergebruik van dierlijke en plantaardige producten en afvalproducten, is met zo'n 8.000 werknemers en 180 locaties actief in zes Europese landen.

De Duitsers versterken met de verwerving van alle aandelen van Van Hessen hun positie in Nederland. Verkopende partijen zijn investeringsmaatschappij Janivo participaties – dat sinds twee jaar 45 procent van de aandelen bezat – en een aantal managers. De overnamesom is niet bekend gemaakt.

Grote sprong voorwaarts
De deal laat Van Hessen in Nieuwerkerk aan den IJssel samengaan met Teeuwissen in Cuijk, dat in 2014 in handen viel van Saria. Elloit Simon, CEO bij Van Hessen, noemt de samensmelting een 'grote sprong voorwaarts' voor de Nederlandse handelaar en verwerker van natuurlijke darmen van varkens en schapen. Het feit dat beide partijen familiebedrijven zijn speelt een grote rol.

Simon spreekt van een strategische deal, daar beide partijen ongeveer even groot zijn qua omzet en werknemersaantal. De nieuwe combinatie gaat naar verwachting een jaaromzet van 500 miljoen euro genereren, met Simon (CCO) en huidige Teeuwissen-topman Harald van Boxtel (CEO) aan het roer. 

Simmons & Simmons
Vorig jaar bundelde Van Hessen zijn krachten met De Winter Natuurdarmen, een Belgische sectorgenoot uit Lokeren. Toen werd de naar eigen zeggen marktleider in de Nederlandse verwerkingsindustrie van darmen bijgestaan door M&A-adviseur Squarefield en advocatenkantoor Simmons & Simmons. De juridische plooien werden deze keer wederom platgestreken door hetzelfde advocatenteam.
 


Gerelateerde artikelen