Dubbel aantal bedrijven moet voldoen aan CSRD

Schattingen liepen eerder uiteen van 500 tot 3500 grote bedrijven.

Er zijn 7.238 bedrijven die vallen onder de werking van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), die ingaat per 2024. Daarmee krijgt de duurzaamheidsrichtlijn een veel grotere impact dan tot nu toe is voorzien.

Dat meldt Charco & Dique, een specialist in financiële wet- en regelgeving. Over het aantal grote bedrijven dat valt onder de richtlijn lopen de schattingen sterk uiteen. In eerste instantie werd gezegd dat het zou gaan om een kleine 500 bedrijven. Eind augustus taxeerden de hoogleraren Sneller en Vergoossen het aantal van op ongeveer 3.500 ondernemingen.

Charco & Dique hebben voor hun berekening informatie van grote bedrijven opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. Volgens deze data waren er vorig jaar 12.064 jaarrekeningen gedeponeerd conform de bedrijfsgrootte ‘Groot’.

Dit aantal is echter niet een op een te vertalen naar het aantal grote ondernemingen, zo nuanceert Charco & Dique.  Onder hetzelfde KvK-nummer kunnen namelijk meerdere deponeringen voor hetzelfde boekjaar worden gedaan. Denk aan voorlopige jaarrekeningen, waarna pas later de vastgestelde jaarrekening wordt gedeponeerd. De KvK houdt dit aantal vastgestelde jaarrekeningen niet bij.

Charco & Dique hebben de correctiefactor 0,6 gebruikt om een zuiverder schatting te maken van het aantal grote bedrijven. Het adviesbureau stelt dat dit uitkomt op 7.238 grote ondernemingen.

Gerelateerde artikelen