DSB Bank onder curatele

DSB Bank is maandag onder curatele geplaatst. De rechtbank in Amsterdam heeft een verzoek voor een noodregeling voor de geplaagde bank toegewezen. Dit bevestigde een woordvoerster van de rechtbank.

De noodregeling houdt in dat De Nederlandsche Bank, de toezichthouder op het Nederlandse bankwezen, het bewind bij DSB Bank overneemt. De regeling is vergelijkbaar met een surseance van betaling in het ‘gewone’ bedrijfsleven. Ze houdt onder andere in dat klanten van de bank voorlopig niet bij hun geld kunnen, meldt DNB.

Rekeninghouders kunnen tot woensdag 24 uur wel geld opnemen bij pinautomaten. DNB zegt te verwachten dat het depositogarantiestelsel snel actief wordt. Onder dat stelsel zijn spaartegoeden tot 100.000 euro gegarandeerd.

Het toewijzen van een noodregeling was onvermijdelijk. De staat, DNB en een consortium van vijf banken hebben dit weekeinde gezocht naar een oplossing, maar de risico’s voor alle partijen bleken te groot. Dat stelt het ministerie van Financiën in een verklaring.

DNB liet ook weten dat het niet gelukt is om DSB een doorstart te laten maken onder de hoede van vijf banken. Het gaat daarbij om Rabobank, ABN Amro, ING, Fortis en SNS. De banken durfden een overname niet aan, omdat gedupeerde klanten mogelijk grote schadeclaims gaan indienen. Ook vreesden ze voor verliezen op kredieten die door DSB Bank zijn verstrekt.

Gerelateerde artikelen