Driekwart Nederlanders voelt zich EU-burger

Meer dan de helft van de burgers in elk EU-land voelt zich EU-burger.

Van alle Nederlanders voelt driekwart (77 procent) zich burger van de Europese Unie. Ons land zit daarmee in de middenmoot van EU-landen, blijkt uit de Eurobarometer van de Europese Commissie. Dat is een onderzoek in alle 28 EU-landen, uitgevoerd tussen 7 juni en 1 juli.

Luxemburg voert de lijst aan, daar voelt 93 procent zich EU-burger, gevolgd door Duitsland met 88 en Spanje met 87 procent. Onderaan staan het door de EU geredde Griekenland met 57 procent, Italië ook met 57 en Bulgarije met 52 procent. In alle landen voelt meer dan de helft zich dus EU-burger.

Het vertrouwen in de euro staat ook op recordhoogte. Ruim driekwart van de ondervraagden is voorstander van de eenheidsmunt.

Ook met het vertrouwen in de EU staat het goed. Volgens de Eurobarometer is het vertrouwen in de EU op het hoogste niveau sinds 2014, vooral in Letland (72 procent) en Denemarken (68 procent). In Nederland heeft 54 procent van de bevolking vertrouwen in de unie. Grootste zorgen maken EU-inwoners zich over immigratie, klimaatverandering, de economische situatie en terrorisme.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen