Drie risico’s die herstel wereldhandel bedreigen

Het gevaar komt van schaarste en onvoorspelbaarheid van het virus.

De wereldeconomie groeit dit jaar harder dan economen van de Verenigde Naties eerder hadden verwacht. Dit jaar groeit de wereldeconomie echter met 4,7 procent, terwijl de verwachting 4,3 procent was. Toch kan het nog lelijk misgaan, zo wordt gewaarschuwd vanuit VN-organisatie UNCTAD.

 

Bezuinigen

Het belangrijkste risico voor de groei is volgens de economen dat landen “misplaatste bezuinigingen” inzetten vanwege de hoge kosten van de pandemie. Het gaat vooral om landen die te weinig internationale steun hebben ontvangen en daardoor onvoldoende geld hebben om hun economie de benodigde steun te geven. De situatie had echter nog erger kunnen zijn zonder steun vanuit centrale banken, die acties ondernamen om een financiële crash te voorkomen.

Derde golf

Het derde risico is dat van een derde golf, die in veel landen nog kan komen. Dat zou betekenen dat er nog meer schade ontstaat aan de economie.

Virusvarianten

Daarnaast is er het risico dat er virusvarianten ontstaan waar de huidige vaccins minder goed tegen beschermen. In dat geval gaat de economie minder open dan verwacht.

Volgens UNCTAD stellen dat de economische terugval vorig jaar de sterkste was sinds dit soort cijfers gemeten worden. Maar een versnelde vaccinatie en een groot steunpakket gaven de Amerikaanse economie een sterkere steun in de rug.

UNCTAD is niet de enige organisatie die het economisch herstel dit jaar rooskleuriger inziet. Eerder verhoogde de Wereldbank zijn groeiverwachting naar 4 procent, terwijl het IMF een groei van 5,5 procent voorziet.

 

Gerelateerde artikelen