Drie op de vijf exporteurs kopen op krediet

Aantal Nederlandse exporteurs dat op krediet koopt stijgt 55 procent, veel hoger dan Europese gemiddelde.

Nederlandse exporteurs hebben in vergelijking met vorig jaar veel meer op krediet verkocht. Dat geldt voor 59,9 procent van de bedrijven ten opzichte van 38,6 procent in 2018: een stijging van meer dan 55 procent. Hiermee scoort Nederland ver boven het gemiddelde in West-Europa met een stijging van 16,4 procent. Veel bedrijven willen zo hun concurrentiepositie op buitenlandse markten versterken, nu de zwakkere groei van de internationale handel zijn tol begint te eisen, vooral in de maakindustrie. Tegelijkertijd zijn zij niet bereid klanten een langere betaaltermijn te geven.

Bedrijven spelen in op de verwachte stijging van het aantal faillissementen als gevolg van economische tegenwind. Zo verwacht maar liefst 19 procent dat de betalingsmoraal van klanten hierdoor zal verslechteren. Dat blijkt uit de Betalingsbarometer voor West-Europa waarin kredietverzekeraar Atradius de betalingsmoraal van 2.770 bedrijven in 13 landen heeft onderzocht.

Uit het onderzoek van Atradius blijkt dat het aantal oninbare facturen in West-Europa in 2019 veel hoger is dan vorig jaar: 2,2 procent in vergelijking met 1,3 procent in 2018. Het is vooral de agrarische sector die hierdoor wordt getroffen, met 2,7 procent oninbare facturen ten opzichte van 1,7 procent vorig jaar. Atradius vindt de stijging van het aantal facturen dat na langere tijd nog steeds openstaat zorgwekkend. Als deze ontwikkeling zich voortzet, sluit zij niet uit dat in het komende jaar de marges van bedrijven steeds meer onder druk komen te staan of zelfs zullen dalen.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen