Drie energiebedrijven zonder buffers

Solvabiliteit DGB, Gulf Gas and Power en Mega Energie negatief.

Drie energieleveranciers in Nederland staan er financieel zeer slecht voor, meldt de Vastelastenbond na onderzoek. Zij hebben geen financiële buffers om tegenslagen op te vangen. De consumentenorganisatie deed onderzoek naar de financiële gezondheid van twintig energiebedrijven.

De bedrijven die er volgens de onderzoekers het slechtst voor staan zijn DGB, Gulf Gas and Power en Mega Energie. Bij deze bedrijven was dinsdag vooralsnog niemand bereikbaar voor inhoudelijk commentaar.

De consumentenorganisatie onderzocht de solvabiliteit van de bedrijven op basis van de resultaten van vorig jaar. Dat is een belangrijke indicator voor de financiële gezondheid van een bedrijf. De drie bedrijven die er het slechtst voor staan hebben volgens het onderzoek een negatieve solvabiliteit. Dat houdt in dat ze weinig financiële klappen kunnen opvangen. Daarnaast is het lastiger om geld te lenen. “Daarom kan een klein verlies er al voor zorgen dat een energieleverancier failliet gaat”, stelt de Vastelastenbond.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt als kanttekening dat de solvabiliteit op basis van openbare cijfers niet alles zegt. Volgens een woordvoerder werkt de ACM aan een breder en groter onderzoek dan wat Vastelastenbond nu heeft gedaan. “We kijken bijvoorbeeld naar hoe een bedrijf in elkaar zit, hoe risico’s zijn afgedekt en naar wat voor energiecontracten ze hebben afgesloten.”

De ACM wijst erop dat er vorige maand aangescherpte regels zijn ingegaan voor energieleveranciers. Daarvoor moesten de bedrijven informatie aanleveren over hoe ze er financieel voor staan en of ze voldoen aan de aangescherpte eisen. “Dat zijn we nu aan het beoordelen”, aldus de woordvoerder.

Wanneer een energieleverancier failliet gaat, blijft wel de garantie bestaan dat er energie geleverd wordt. Klanten komen dus niet zonder stroom of gas te zitten. Eind vorig jaar vielen zes energiebedrijven om die er niet goed voor stonden qua solvabiliteit.

Uit het onderzoek blijkt verder dat zes energieleveranciers een positieve, maar lage solvabiliteit hebben. Elf energiebedrijven beschikken over een goede solvabiliteit. Dit zijn onder andere Eneco, Pure Energie, Greenchoice, Vattenfall, Powerpeers, Delta en Essent.

Gerelateerde artikelen