Door corona digitaliseert werkplek sneller

thuiswrken
Thuiswerkers doen meer digitaal door corona. Bijna helft stoort zich aan werk-appjes na werktijd.

Veruit de meeste thuiswerkers (85 procent) maken sinds de het begin van de coronacrisis vaker gebruik van digitale tools. Deze digitale versnelling helpt thuiswerkers niet alleen puur praktisch: bijna 30 procent van de Nederlandse kantoorprofessionals ervaart door het gebruik van digitale tools ook minder werkstress. Dit concludeert de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) vandaag uit eigen onderzoek.

Hoe hoger het functieniveau, hoe meer men ervaart dat digitale tools tot minder werkstress leiden: 31 procent van de leidinggevenden en 45 procent van het management onderschrijft dit. E-mail, WhatsApp en Microsoft Teams zijn met afstand de meest gebruikte digitale tools, gevolgd door Zoom, zo blijkt uit het onderzoek.

Volgens de respondenten maken digitale tools het werk makkelijker (64 procent), efficiënter (57 procent) of leuker (32 procent). Nu het ernaar uitziet dat er in de toekomst vaker thuisgewerkt gaat worden, is er nog wel een slag te maken op het gebied van het leren werken met digitale tools. Zo kreeg een derde van de ondervraagden de afgelopen tijd geen ondersteuning van de werkgever wanneer er met een nieuwe tool gewerkt moest worden. Wanneer er wel ondersteuning is, komt uitleg door een collega met 40 procent het meest voor, gevolgd door een korte training (28 procent) en een instructievideo (25 procent).

Om tijdens het thuiswerken in balans te blijven, vindt de helft van de ondervraagden regelmatige pauzes en beweging belangrijk, naast duidelijke grenzen stellen tussen werk en privé (33 procent), een goede dagplanning (24 procent) en regelmatig sociaal contact met collega’s (16 procent). De helft onderschrijft het belang van een eigen thuiswerkplek of de creatie van een afscheiding hiervoor in huis.

Het gevaar van 24/7 aanstaan ligt op de loer: door de toename van digitale communicatie stoort 40 procent zich aan werkgerelateerde digitale meldingen na werktijd. Een bijna even grote groep zegt dat zij deze berichten meestal negeert en pas de volgende werkdag reageert. Bij een derde van de thuiswerkers leidt thuiswerken tot meer overuren.

(bron: NBPO; foto: Steve Johnson, Unsplash)

Gerelateerde artikelen