DNB: stresstesten tonen weerbaarheid grote Europese banken

De Europese bankensector is weerbaar als zich zware economische tegenwind aandient.

Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB) na stresstesten bij de zeventig grootste banken van Europa door de European Banking Authority (EBA) en de Europese Centrale Bank (ECB). Bij die testen werden ook ING, ABN AMRO, Rabobank en de Volksbank onderzocht.

  • weerbaarheid grootste Europese banken getest
  • conclusie: sterke balansen
  • conclusies belangrijk voor uitkeren van dividend

Als test werden banken over een periode van drie jaar onderworpen aan forse economische krimp en hoge inflatie, samen met een sterke daling van de prijzen van bezittingen en hogere rentetarieven. Daarbij werd gekeken naar een bepaalde belangrijke graadmeter voor de financiële gezondheid van banken en hun vermogen om verliezen te incasseren. De balansen van banken blijken dus sterk genoeg te zijn, ook geholpen door de renteverhogingen van centrale banken omdat zij daardoor meer rente-inkomsten hebben.

De EBA en de ECB voeren tweejaarlijks een stresstest uit om de weerbaarheid van de grootste Europese banken te onderzoeken en potentiële risico’s te identificeren. De gegevens van die stresstest worden onder meer gebruikt door toezichthouders om de kapitaaleisen voor banken te berekenen. Voor banken is de uitslag belangrijk als het gaat om het uitkeren van dividend en het inkopen van eigen aandelen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen