DNB scherpt regels handelshuizen aan

De strenge Nederlandse bonusregels die gelden voor bankiers gelden voortaan ook voor handelshuizen die tot nu toe een uitzonderingspositie hadden.

De Nederlandsche Bank (DNB) scherpt onder druk van de Europese bankenautoriteit (EBA) ook de kapitaalregels voor de huizen aan.

DNB heeft bepaalde regels voor handelaren volgens de Europese bankentoezichthouder te ruim geïnterpreteerd. Zelf blijft DNB erbij dat de interpretatie ‘verantwoord en proportioneel’ was, maar omdat dat standpunt juridisch niet houdbaar is worden de regels toch aangescherpt.

De dertien ondernemingen die het betreft krijgen tot 31 maart 2018 om aan de nieuwe regels te voldoen. Als ze niet aan de kapitaalregels kunnen voldoen dan moeten ze uiterlijk eind 2019 een herstelplan hebben ingediend.

Nederland hanteert strengere regels voor bonussen dan de rest van de Europese Unie. Bankiers mogen hier maximaal 20 procent van het vaste salaris aan bonussen ontvangen terwijl de EU 100 procent als maximum hanteert. De regels zijn politiek gevoelig. De banken zelf en andere critici vinden dat ze verhinderen dat werknemers en bedrijven zich in Nederland vestigen.

Na het brexitbesluit kozen veel grote banken mede vanwege de bonusregels liever voor andere vestigingsplaatsen voor nieuwe kantoren. Voor beursintermediairs golden de strengere regels tot nu toe echter niet.

In Nederland zitten enkele grote handelshuizen, als FlowTraders, Optiver en IMC. Eerder liet MarketAxess, een van de grootste obligatiehandelsplatforms ter wereld, weten naar aanleiding van de brexit uit te wijken naar Amsterdam. In hoeverre die bedrijven geraakt worden door de nieuwe regels is niet direct duidelijk.

(ANP)

Gerelateerde artikelen