Dit zijn de genomineerden voor de Huub van Rozendaal Award 2021

Huub van Roozendaal Award
Een voorstelrondje met de drie kandidaten.

Ieder jaar op de FM Dag (7 september – save the date!), wordt de Huub van Rozendaal Award uitgereikt aan een CFO of financieel-directeur die zich opvallend verdienstelijk heeft gemaakt bij een Nederlands familiebedrijf. De Award werd in 2017 vernoemd naar de legendarische Huub van Rozendaal, CFO bij familiebedrijf Sligro – en is een voortzetting van onze prijs voor CFO’s bij familiebedrijven die in 2015 in het leven werd geroepen (mede op initiatief van Huub).

Alleen CFO’s die minstens twee jaar werkzaam zijn bij een familiebedrijf met een extern controlerend orgaan en gedeponeerde jaarrekening – en lid zijn van de directie – kunnen worden aangedragen voor de Award, op basis van hun visie en hun impact binnen het soms bijzondere krachtenveld van het familiebedrijf.

De drie genomineerden voor de Huub van Rozendaal Award 2021 zijn inmiddels bekend. Op FinancieelManagement.nl lees je meer over de genomineerden.

– Bert van Dongen (CFO Koninklijke Paardekooper Group) 

“Iedereen ging over op onze ERP en er kwam een shared service center. Voor sommige bedrijven was dat best een shock. Soms zag ik zoveel weerstand dat ik het gevoel kreeg alsof ik  alles aan het uitbesteden was aan Oost-Europa. ”

 “We zijn nu zover dat een divisiemanager zijn resultaten het liefst analyseert samen met een business controller die kritische vragen stelt. Heb je bij een bepaalde deal wel vervoerskosten meegerekend, en opslag – is de betalingstermijn doorgerekend? Totaalrentabiliteit in plaats van alleen verkoop en inkoop.”

“We hebben in 2020 wel zo snel mogelijk gebruikgemaakt van de NOW regelingen, om de zekerheid te hebben dat we konden doordraaien. Prepair for the worst. Hope for the better. Maar al in september 2020 zagen we dat we al onze steun konden terugbetalen omdat we het helemaal niet slecht hadden gedaan. Al onze divisies staan in de plus. Zo gaaf om te zien. Allemaal commerciële mensen. Iedereen wil er voor gaan. Dat faciliteren als CFO is fantastisch. We gaan dit jaar misschien wel het beste jaar ooit draaien.”

Lees het hele interview hier.

– Michael van Kasteren (CFO Simac Techniek NV)  

“Het bedrijf waar ik werkte – Lorjé Computers – werd overgenomen voor Simac. Simac was toen nog beursgenoteerd, dus ik kwam opeens terecht in de Champions League. Geweldig! En ook door het mislukte avontuur met BaaN heb ik een heleboel bagage meegekregen die ik later heb kunnen gebruiken.”

“Zijn klanten veeleisender geworden? Hebben ze misschien andere dingen nodig, die meer tijd kosten dan voorheen? Zijn we als bedrijf te lang blijven hangen in onze oude routines en voldoen onze engineers nog wel aan de veranderde vraag uit de markt? Wanneer je als die vraag op tafel kunt leggen vanuit de cijfers, dan ben je als CFO de open gesprekspartner die je, denk ik, moet zijn.”

“Hoewel we inmiddels niet meer beursgenoteerd zijn, proberen we met Simac nog steeds dezelfde ‘beursgenoteerde’ kwaliteitsnormen te hanteren voor onze verslaggeving. Eigenlijk zou ik ieder bedrijf dat willen aanraden.”

Lees het hele interview hier.

– Joop Standaert (CFO bij de Walraven Holding) 

“Wat te doen als de omzet stagneert? Waar kunnen we kosten besparen en voorraden afbouwen? We zijn in overleg met de banken gegaan en hebben de mogelijkheden van extra financiering besproken bij krimp van 10, 20 of meer procent. Uiteindelijk bleek dat niet nodig.”

“Mondiaal gezien, zijn we als bedrijf misschien niet zo heel groot. Maar we zijn wél heel internationaal. Dat laatste heb ik óók nodig. Ik heb veel respect voor de familie Van Walraven, ik heb geluk met ze gehad. Ze laten de directie hun werk doen.””

“Natuurlijk wordt er waarde gehecht aan dividend, maar de betrokkenheid gaat zóveel verder. En dat betreft dan álle stakeholders. Het is een bedrijf waar de mensen echt voorop staan”

Lees het hele interview hier.

De winnaar van de Huub Van Rozendaal Award 202 zal op 7 september bekend worden gemaakt op de FM Dag in het Louwman Museum in Den Haag. Aanmelden voor deze dag die in het teken zal staan van het thema ‘Reset’ kan hier.

Gerelateerde artikelen