Dit is het bewijs: C-level faalt zonder jouw kennis

Drie op de vijf C-level managers geven toe dat hun bedrijfstransformatie verspilling van tijd was. De oplossing: "Betrek financials bij jouw plan."

“Ik was zó verbaasd over de uitkomst van het onderzoek”, zegt Alexander Lethen, directeur Benelux van softwarebedrijf Celonis. De meeste transformaties blijken de mist in te gaan, omdat C-level leidinggevenden bij hun plannen vaak onvoldoende gebruik maken van de kennis en ervaring van experts binnen de organisatie, zoals financials.

“Juist financials zijn cruciaal bij dit soort processen”, zegt Lethen. Daarvoor zijn drie redenen:

1 Financials hebben een sterke analytische mindset

“Ze willen alle voors en tegens van een plan weten voordat ze een conclusie trekken”, zegt Lethen.

2 Financials weten wat er in het verleden heeft gespeeld

“Mensen die betrokken zijn bij transformaties kijken graag naar de toekomst”, ziet Lethen. “Maar je hebt mensen nodig die weten wat er in het verleden heeft gespeeld; die van het verleden hebben geleerd. Financiële professionals hebben die kennis, door onder meer hun compliance- en audit-ervaring.”

3 Financials zetten C-level-managers met beide benen op de grond

“Vaak brengen transformatieplannen hun makers in vervoering. Financials zetten hen met beide benen op de grond – met hun cijfers en nuchterheid. Op die manier valideer je beter onderbouwd allerlei aannames. Je wilt ervoor waken dat je ivoren toren niet op drijfzand staat.”

De helft van de C-level leidinggevenden geeft in het onderzoek zelfs toe dat ze doelen hebben bepaald voor hun transformatieprogramma, zonder eerst te hebben vastgesteld wàt er überhaupt moet verbeteren in de organisatie.

Het is zonde dat het zo vaak verkeerd gaat, vindt Lethen: “Dat heeft niet alleen effecten op de motivatie van je personeel, maar maakt de directie ook huiveriger voor een volgend soortgelijk project.” Bovendien is het vaak weggegooid geld: een derde van het Nederlandse bedrijfsleven heeft er vorig jaar 100.000 à 500.000 euro aan uitgegeven, blijkt uit het onderzoek.

Gerelateerde artikelen