Dit doen autofabrikanten tegen nieuwkomers

Businessmodel overnemen en vertrouwen op eigen kracht.

Met Tesla als nieuwkomer op de automarkt en Apple als toekomstige concurrent zitten de oude autofabrikanten niet bepaald stil. Vooral Jaguar Land Rover zet stappen. Deze autobouwer is van plan om vanaf 2025 alleen nog maar elektrische Jaguars te maken.

Om dat te bereiken gaat de Britse automaker jaarlijks 2,5 miljard pond (zo’n 2,9 miljard euro) in de technologie investeren. Op dit moment is het enige volledig elektrische model van Jaguar de i-Pace.

De eerste volledig elektrische Land Rover moet in 2024 op de markt komen. JLR heeft al een aantal hybride modellen op de markt waaronder de Range Rover Sport en de nieuwe Defender.

Het concern, dat onderdeel is van het Indiase Tata Motors, bevestigde bij zijn handelsupdate eind vorige maand dat het vorig jaar niet heeft voldaan aan de strengere Europese regels voor de uitstoot van koolstofdioxide. Wel boekte het bedrijf in de voorbije maanden vooruitgang en werd het bedrag dat voor de straf opzij is gezet tot 35 miljoen pond verlaagd. Verder kocht JLR voor circa 28 miljoen pond aan emissierechten om aan de normen en China en Europa te voldoen. JLR streeft ernaar om tegen 2039 CO2-neutraal te zijn.

Volkswagen kijkt naar een andere concurrent, te weten Apple, dat met een eigen elektrische auto wil komen. Maar daar is de Duitse fabrikant niet bang voor. Laat maar komen, de automarkt is iets heel anders dan iphones maken, zo stelt Herbert Diess van Volkswagen in een interview met de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung..

De topman van het Duitse autoconcern Volkswagen is “niet bang” voor de extra concurrentie voor zijn bedrijf. Volgens Diess zou het een “zeer logische stap” zijn voor Apple om de automarkt te betreden. De maker van iPhones kan dan zijn expertise op het gebied van batterijen, software en design combineren met enorme financiële middelen.

Maar Diess denkt niet dat een elektrische en zelfrijdende auto van Apple er heel snel zal zijn. Want de auto-industrie is heel anders dan de technologiesector.

Onlangs waren er berichten dat gesprekken tussen Apple en de Zuid-Koreaanse automakers Hyundai en Kia over de ontwikkeling van zelfsturende auto’s zijn opgeschort. Verschillende media meldden de voorbije maanden dat Apple en Hyundai werkten aan een verbond om samen zelfrijdende auto’s te maken.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen