Dijsselbloem: Unilever bescherm jezelf

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën roept Unilever op een beschermingsconstructie op te werpen om zo een overname te voorkomen van "de aasgieren, de hyena's die je bedrijf proberen kapot te maken."

Hij zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. “Unilever is voor ons een cruciaal bedrijf.”

Onlangs deed het Amerikaanse bedrijf Kraft Heinz een bod van 134 miljard euro op de Brits-Nederlandse voedings- en verzorgingsmiddelengigant. Dat bod werd afgewezen en ingetrokken.

Unilever liet daarna weten grondig te gaan onderzoeken welke opties het heeft om sneller waarde te creëren voor zijn aandeelhouders dan nu het geval is. Dijsselbloem: “Durf je korte-termijnaandeelhouders te weerstaan. Durf tegen hen te zeggen: ik ga niet dat lange-termijnperspectief loslaten en zo nodig bescherm ik mijzelf tegen dit type agressieve overnames.”

Investeerders van drie Nederlandse pensioenfondsen riepen Unilever op wel duurzaam te blijven. Zij waarschuwen dat ze als grote beleggers nadrukkelijk in de gaten houden hoe bedrijven waarin ze investeren omgaan met milieu en maatschappij. Unilever deed dat tot nu toe prima, maar moet dat wel vasthouden, aldus de drie investeerders.

(ANP)

Gerelateerde artikelen