DGA naar buitenland?

Grant Thornton is bang dat de maatregelen van het ministerie van Financiën rond bedrijfsoverdrachten door directeur-grootaandeelhouders (dga's) ontmoedigend werken. Staatssecretaris De Jager van Financiën heeft als doel de aandelenpakketten van dga's nog bij leven gemakkelijker door te schuiven naar opvolgers.

Maar bij vererving van aandelen in een bv waarin geen bedrijf meer zit, moet de 25 procent inkomstenbelastingclaim direct worden afgerekend. Grant Thornton vreest dat dit leidt tot het achterblijven van bedrijfsverkopen door dga’s en eventueel emigreren naar het buitenland.

Het gaat om constructies waarbij de dga’s achterblijven met een bv waarop een belastingclaim rust die bij overlijden van de ondernemer direct moet worden afgerekend.

Het ministerie van Financiën stelt op haar website dat Grant Thornton onjuiste informatie heeft verspreid. De belangrijkste kritiek is dat dagblad de Telegraaf het abusievelijk heeft over successierechten, waar inkomstenbelasting wordt genoemd. Maar ook de rest van de kritiek wordt weerlegd.

Gerelateerde artikelen