Deelnaming te laat gemeld: 1,7 miljoen boete

Vermogensbeheerder Janus Henderson ging al vaker in de fout.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vermogensbeheerder Janus Henderson een boete opgelegd van 1,7 miljoen euro. De financiële instelling heeft de boete gekregen voor het te laat melden van zijn aandelenbelang van 3,02 procent in het beursgenoteerde recycling- en afvalverwerkingsbedrijf Renewi.

Aandeelhouders moeten aan de toezichthouder direct bekendmaken wanneer zij meer dan drie procent van de stukken van een bedrijf in handen hebben. Deze verplichting heeft onder andere tot doel om transparantie op de financiële markten te bevorderen en belangenverstrengelingen tegen te gaan.

Janus Henderson kocht de betreffende aandelen op 27 januari 2021, maar maakte dit pas op 30 juli van dat jaar bekend. “De AFM had Janus Henderson al aangesproken op drie eerdere gevallen van te late melding. Deze keer is een boete opgelegd”, aldus de AFM.

De oorspronkelijke geldstraf bedroeg twee miljoen euro. Maar omdat de vermogensbeheerder de overtreding erkent en de boete accepteert heeft de AFM de boete verlaagd met vijftien procent tot 1,7 miljoen euro.

(ANP)

Gerelateerde artikelen