De Volksbank groeit, maar heeft last van lage rente

Meer klanten maar lagere omzet en winst.

De Volksbank is in de eerste zes maanden van dit jaar gegroeid. Zo openden meer klanten een betaalrekening bij de bank, werden er meer hypotheken afgesloten en gaf de bank meer leningen uit aan mkb-bedrijven. De winst daalde wel ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Daarvoor wijst de bank, die merken als BLG Wonen, SNS, ASN Bank en RegioBank voert, met name naar de lage rente.

Ondanks de lage rente stalden spaarders 2,6 miljard euro extra bij de bank, die nu 44,7 miljard euro aan spaargeld in beheer heeft. Die toename heeft mogelijk met de coronatijd te maken waarin banken al eerder meldden dat mensen het geld oppotten dat ze niet besteden aan bijvoorbeeld vakanties, reiskosten en vertier. Ook het beheerd vermogen van de bank, dat belegd wordt voor klanten, nam toe. Dat bedraagt nu 4,2 miljard euro.

Door de lage rente verdiende de Volksbank minder aan hypotheken. Bovendien moest het geld betalen om het spaargeld van klanten bij de Europese Centrale Bank (ECB) te stallen. Om verdere druk van die rentekosten te voorkomen, besloot de bank al per 1 juli meer klanten een negatieve rente te laten betalen.

De omzet in de eerste zes maanden van het jaar kwam uit op 417 miljoen euro. In de eerste helft van 2020, toen corona voor het eerst de economie raakte, was dit 480 miljoen. Ook werd er meer uitgegeven aan operationele kosten, in totaal 322 miljoen. Een half jaar eerder was dat nog 292 miljoen.

De winst daalde naar 94 miljoen euro, van 106 miljoen euro in de eerste jaarhelft van 2020. Toen zette de bank bovendien 45 miljoen euro opzij voor slechte leningen, waarvan het dit halfjaar weer 31 miljoen euro liet vrijvallen. De Volksbank is van plan in oktober, als de ECB en De Nederlandsche Bank (DNB) het weer toestaan, alsnog het dividend over 2019 en 2020 uit te betalen. Tijdens de coronacrisis verboden de centrale banken dat omdat banken een sterkere buffer nodig hadden voor het geval er een grote economische schok zou optreden.

Verder maakte de Volksbank bekend dat Gerard van Olphen de nieuwe president-commissaris van de Volksbank wordt. Hij was tot dit jaar topman van pensioeninvesteerder APG. Eerder was hij onder meer topman van SNS Reaal, het bedrijf dat door de overheid gered werd tijdens de financiële crisis en gesplitst werd in een bankentak en een verzekeringstak. Van Olphen volgt Jan van Rutte op, die in maart bekendmaakte voortijdig te vertrekken vanwege de onrust in de directie.

Gerelateerde artikelen