De stille corona-bailout van grootbanken
Een serie blogs over Know Your Business, strategie & ondernemerschap.
Er ontstond vorige week commotie toen bleek dat een (groot) gedeelte van de staatssteun aan KLM naar oliehandelaren zou gaan en aan het betalen van het leasen van vliegtuigen in Ierland via offshore constructies. Het opvallende daarbij is dat niets werd gezegd over grootbanken in Nederland.
Door Tony de Bree. Hij is auteur van de bestsellers 'De scale-up blueprint' en 'Kan het vliegen? Van idee tot succesvolle startup'. Ook is hij sinds 1997 succesvol spotter van bedrijven als Amazon, Bol, ASML, IKEA en PayPal (in 2001). Hij is ICT-lid in RvC's en werkte bij ABN AMRO o.a. als projectleider CDD en global splitsingsmanager KYC
Veel van huidige leningen, giften en garantiemaatregelen van de overheid komen in de praktijk neer op het terug laten vloeien van geld naar … de grootbanken.
ABN Amro: S&P omlaag, nieuwe CEO, zelfde koers, toch veel steun
Zo is bijvoorbeeld de kredietwaardigheid van ABN Amro onlangs in april naar beneden bijgesteld door S&P. Die situatie is nu alleen nog maar slechter geworden:
- Veel van de bedrijfsleningen aan het MKB komen niet of later terug.
- Veel ZZP'ers, ondernemers en consumenten zonder vast inkomen hebben problemen met het betalen van hun hypotheek.
- Veel directe en indirecte beleggingen in vastgoed, waaronder kantoorpanden, renderen nu ook veel minder.
- Er staan grote leningen open aan grote bedrijven, waaronder corporates en multinationals rond Schiphol.
- De bank zelf neemt geen enkele maatregel om de eigen onnodige kosten snel te reduceren en bijvoorbeeld de eigen overhead drastisch terug te brengen, terwijl het van ondernemers een 'coronabestendig' business plan verlangt!
Sinds het begin van de coronacrisis neemt de overheid in de praktijk veel van het ondernemersrisico van de bank over, waardoor men opnieuw niet geneigd zal zijn het eigen business model en verdienmodel drastisch aan te passen. Zo blijkt ook uit de eerste interviews met de nieuwe CEO van ABN Amro, Robert Swaak. Daarin spreekt hij alleen over de strategie van de bank rond duurzaamheid en compliance: business as usual dus.
Rabobank: door staat beloond voor financieren van onhoudbare groei
De Rabobank is een ander interessant voorbeeld:
- Veel boeren, ook varkensboeren, hebben torenhoge schulden vanwege de grenzeloze 'Groeien moet' financiering van de Rabobank.
- Veel bedrijfsleningen aan tuinders, kwekers en andere sectoren in en rond de landbouw worden niet of waarschijnlijk pas veel later – gedeeltelijk – terugbetaald.
- Veel mensen met een hypotheek hebben al problemen of zullen die krijgen. En dat geldt zeker voor zelfstandige ondernemers.
Ook de Rabobank wordt nu door de overheid – op kosten van de belastingbetaler – direct en indirect geholpen. Zo is te verwachten dat een groot gedeelte van het geld dat varkensboeren krijgen van de staat als ze worden uitgekocht, naar de Rabobank zal gaan om bedrijfsleningen en kredieten af te lossen. Hetzelfde geldt voor andere overheidsgarantiestellingen en overheidssteun aan bedrijven.
De stille bailout
Kortom, als je het goed bekijkt is er een stille corona-bailout aan de gang van de grootbanken in Nederland. En net als in 2008 worden daar niet of nauwelijks voorwaarden aan verbonden.
Blogs in deze serie:
- Strategische portefeuillemodel is achterhaald.
- Kan Invest-NL vliegen?
- Als zwijgen goud is
- Unicorns zijn uit, zebra's zijn in
- Grootbanken achterhaald?
- Van groeien naar overleven (1)
- Van groeien naar overleven (2)
- Wanneer worden onze banken duurzaam?
- De KLM Klucht
- De stille corona-bailout van grootbanken
- Will we survive?
- Post-corona succes begint bij ander onderwijs
- Klaar voor de grote klap in oktober?
Lees ook de andere blogs van Tony de Bree: Zin en onzin van een UBO register.