De Persgroep wil AD overnemen

Het AD wordt mogelijk overgenomen door De Persgroep van de Belgische ondernemer Christian van Thillo. De Persgroep nam in 2003 reeds Het Parool over. Dit meldt De Volkskrant.

Bij de fusie najaar 2005 van het Algemeen Dagblad met zeven regionale kranten gingen het Rotterdams Dagblad, de Haagsche Courant en het Utrechts Nieuwsblad op in het AD. Die operatie leidde niet alleen tot veel verliezen, maar ook tot opzeggingen en klachten dat het lokale en regionale nieuws er bekaaid afkwam.

Volgens de Volkskrant krijgen de steden Rotterdam, Den Haag en Utrecht na de geplande overname weer hun eigen stadskranten.

Topman Christian van Thillo van De Persgroep wilde het Algemeen Dagblad – zoals de naam van het AD toen nog luidde – destijds al hebben, maar dat ging niet door. Sindsdien heeft Van Thillo geregeld laten weten alsnog uit te willen breiden in Nederland.

AD Nieuwsmedia is voor 63 procent in handen van PCM, de uitgever van onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad. De andere 37 procent is van de regionale krantenuitgever Wegener. Bij de deal, die al weken ‘bijna rond’ is, draagt Wegener de 37 procent over aan PCM, die het bedrijf vervolgens doorverkoopt aan De Persgroep. De huis-aan-huis-bladen gaan daarbij naar Wegener.

Met de overname is ongeveer 80 miljoen euro gemoeid, waarbij PCM 50 tot 60 miljoen euro zou ontvangen. Dat kan het bedrijf goed gebruiken, omdat het met grote schulden kampt na het vertrek van de vorige eigenaar, het Britse opkoopfonds Apax.

Ook hebben de kranten last van de kredietcrisis. Wegener heeft grote problemen. Het bedrijf werd vorig jaar overgenomen door het Britse Mecom, dat een Europees imperium van regionale kranten wilde bouwen. De koers van de investeringsmaatschappij van oud-journalist David Montgomery is echter ingestort. De Persgroep staat er financieel wel goed voor.

De Persgroep wil geen commentaar geven. Datzelfde gold dinsdag voor betrokkenen bij PCM, Wegener en AD Nieuwsmedia. PCM-topman Bert Groenewegen ontkende drie maanden geleden in de Volkskrant nog dat er met De Persgroep werd gesproken over de overname van AD Nieuwsmedia.

Gerelateerde artikelen