Hypotheekadviseur De Hypotheekshop meldt dat bijna alle geldverstrekkers hun tarieven hebben verhoogd.

De rentestijging komt voort uit het herstel van de economie, de hoge inflatie en het anticiperen op het afbouwen van stimuleringsmaatregelen door de centrale banken. Zo sluit de Europese Centrale Bank een rentestap dit jaar niet uit. Volgens De Hypotheekshop dwingt de oplopende marktrente hypotheekaanbieders om dit voorbeeld te volgen.

De adviseur benadrukt dat de rentes de laatste jaren vaak met kleine stapjes wijzigden. Dan gaat het vaak om stappen van 0,05 procentpunt. “Deze week waren verhogingen met 0,2 tot 0,5 procentpunt opeens de standaard. Bij elkaar leidde dat zelfs tot de grootste gemiddelde weekstijging sinds juni 2008”, aldus de adviseur.

De oplopende rentes zorgen ervoor dat meer mensen hun hypotheek oversluiten. Het aantal hypotheekaanvragen zal deze week uitkomen op circa 20.000 verwacht De Hypotheekshop. Dat zou een verdubbeling betekenen ten opzichte van de 10.000 aanvragen die de laatste jaren gebruikelijk waren. De eerste weken van 2022 was al sprake van een toename. Naast oversluiters zijn er ook relatief veel aanvragen van mensen die meer geld willen lenen voor een verbouwing.