De energieklap voor bedrijven gaat nog komen

Langlopende contracten versluieren de ernst van de energiecrisis.

Het ergste van de energiecrisis krijgen Europese bedrijven nog voor de kiezen. Dankzij langlopende contracten bleef het effect van de hogere energiekosten tot nu toe beperkt. Naarmate meer contracten worden verlengd, zal de klap in kracht toenemen. Voor 2023 krijgen Duitse bedrijven te maken met meer dan 40 procent hogere energiekosten (in vergelijking met 2021), tegenover meer dan 90 procent in Italië en Spanje.

Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Allianz Trade. Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: “Ook voor Nederlandse bedrijven geldt dat de klap nog moet komen. Men denkt dat de energieprijzen momenteel zover zijn gedaald dat de energiecrisis alweer achter de rug is. Dat is een misvatting.”

“Wij verwachten dat de energieprijzen in de loop van het jaar weer oplopen naar recordhoogte en dat de doorwerking steeds groter zal worden. Dat heeft onherroepelijk impact op de marges, winstgevendheid en investeringen van bedrijven.” Niet alleen de langlopende contracten dempen volgens Geeroms de doorwerking van de hogere energieprijzen, maar ook de overheidssteun (die binnen de EU per land sterk verschilt).

In het rapport van Allianz Trade staat dat bedrijven in de EU afgelopen jaar gemiddeld te maken kregen met ‘slechts’ twintig procent hogere energiekosten (terwijl de groothandelsprijzen voor gas en elektra medio vorig jaar respectievelijk met 300 procent en 200 procent stegen waarna de prijzen weer terugzakten). Volgens de kredietverzekeraar pakken de energiekosten voor bedrijven in de EU dit jaar 40 tot 90 procent hoger uit (in vergelijking met 2021).

(ANP)

Gerelateerde artikelen