De digitale handgranaat

Concurrentie? Overheid maakt er dankzij hackers korte metten mee.

Door Bouko de Groot

Een serie blogs over digidata.

BLOG – Wat ooit begon als een goedkope manier om je concucrimineel te intimideren, werd al snel opgepikt door onethische ondernemers of omwonenden om af te rekenen met bedrijven in de buurt. Want dankzij een handgranaat aan een touwtje aan de deurklink van het doelpand, kwam vlot de gemeente aanhollen om de getroffen onderneming tijdelijk of zelfs permanent te  sluiten. De handgranaat aan de buitenkant was immers voldoende bewijs dat er echt gevaarlijke mensen en dingen waren in dat pand. De onethicus die eens ochtendje wil uitslapen, kan er zelfs de hele straat mee af laten sluiten! Camera's in damestoiletten en pedo's in BSO's hebben vreemd genoeg nooit dat effect. De bij handgranaten zo alerte en wellicht wat hyperactieve overheid werd zo de effectiefste en goedkoopste manier om van die vervelende concurrent of dat lawaaiige café af te komen.

Door Bouko de Groot, hoofdredacteur FM, historicus en big data-algorithmatician.

Momenteel ondergaat ook dit concept een razendsnelle digitale transformatie, zodat ook dit online toegepast kan worden. Dankzij de nieuwe privacywetten worden bedrijven aansprakelijk gehouden voor het openbaar maken van data die van hen gestolen is. Aan de andere kant van het kanaal zijn ze er het meest voortvarend in, en worden in rap tempo miljoenenboetes opgelegd om bedrijven te straffen voor de misdaad van anderen. Brussel is voorlopig nog bezig om oude datazaken in te halen, over het niet mogen gebruiken van data op je eigen computers, maar het zal niet lang duren voor men ook daar deze lucratieve nieuwe inkomstenbron gaat aanboren. Het is een rare zaak: iemand breekt bij je in, steelt een foto-album (en nog veel meer), dat album wordt in een winkelcentrum gevonden, en vervolgens krijg jij daarom een enorme boete … het lijkt wel Kafka 2.0.

De sluwe ondernemer ziet direct de enorme potentie: huur een hacker, liefst een goedkope in een ver land, laat die bij de concurrent wat data roven, om dat dan ergens online te plaatsen, zoals op een speciaal daarvoor aangemaakte Wikipedia pagina. En wat zal er gebeuren? Dankzij de hacklek krijgt de concurrent een enorme boete, verliest omzet door imagoschade, moet ook nog eens diep in de buidel tasten om de cybersecurity nog beter te organiseren, en al die geschrokken klanten hollen naar de sluwe ondernemer toe om zijn omzet te verdubbelen. Vier vliegen in een klap! Ramkraken en opgeblazen betaalautomaten laten zien dat elke beveiliging gepasseerd kan worden. In het digitale domein is het niet anders, dus die hacklekken gaan komen.

Hoe zwaar bent u al digitaal gebarricadeerd?

Andere blogs in deze serie:

Gerelateerde artikelen