De crisis die niet kwam?

Cijfers in binnen en buitenland zijn veel positiever dan gepland.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 1,2 procent hoger dan in september 2018, maakte het CBS vandaag bekend. Dit is voor het eerst na februari dat de productie op jaarbasis groeide.

Ook in Duitsland zijn de geluiden positief. De uitvoer nam met 1,5 procent toe in vergelijking met augustus, toen nog sprake was van een herziene daling met 0,9 procent. Economen hadden voor september gemiddeld verwacht dat de Duitse export met 0,3 procent zou stijgen. Ook de import nam in september toe, met 1,3 procent vergeleken met een maand eerder, toen de Duitse invoer met een bijgestelde 0,1 procent steeg.

Frankrijk liet ook stijgingen zien. De productie in de Franse industrie is in september aangetrokken van de daling een maand eerder. De productie steeg op maandbasis met 0,3 procent. In augustus kromp de productie in de Franse industrie nog met 0,9 procent.

Zelfs in China gloort er licht. De export daar is in oktober minder sterk gekrompen dan werd verwacht, met 0,9 procent op jaarbasis, na een daling met 3,2 procent in september. Economen hadden in doorsnee gerekend op een krimp van de Chinese uitvoer vorige maand met 3,9 procent. Een zelfde beeld liet de importdaling zien, die was vorige maand 6,4 procent in vergelijking met een jaar eerder, na een min van 8,5 procent in de voorgaande maand, terwijl er werd gerekend op een afname met 7,8 procent. De Chinese invoer neemt echter wel al zes maanden op rij af.

.ad-style * { font-size: 18px; line-height: 30px; color: #555; }

Groei van financieel vakman naar strategisch partner

Wil jij als financieel vakman doorgroeien naar strategisch partner? Volg de vijfdaagse Masterclass De Nieuwe CFO; Strategisch Financieel Management. Ontvang inzicht in strategisch financieel management en ontdek wat er op de agenda staat van de nieuwe CFO.

Bekijk het programma en data

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen