De 5 belangrijkste valutarisico’s bij internationale handel

Iedere organisatie die activiteiten of vestigingen in het buitenland heeft krijgt te maken met valutarisico's. Tenzij het risico voldoende is afgedekt kunnen de gevolgen voor de verantwoordelijke personen groot zijn.
Financiële dienstverlener Ebury onderzocht de vijf belangrijkste valutarisico’s voor organisaties die internationaal handelen. “We hebben onderzocht dat jaarlijks 7 miljard euro wordt verloren door mkb-ers door een onvoldoende afdekkingsstrategie,” zegt Rob Adrichem van Ebury.
Internationale uitbreiding is voor mkb-bedrijven essentieel om te groeien. Maar internationale handel brengt ook risico’s met zich mee die tot hoge kosten kunnen leiden. De marges worden daardoor aanzienlijk verkleind. Waar moet een mkb-bedrijf op letten bij het internationaal zakendoen? 
1. Volatiliteit van markten
Valutamarkten kunnen relatief stabiel zijn, maar dat biedt geen garanties voor de toekomst. Soms kunnen moeilijk voorspelbare factoren grote schommelingen veroorzaken. Dit is vooral het geval in ontwikkelingslanden. Met valutatermijncontracten kunnen negatieve effecten van deze schommelingen worden beperkt.  
2. Volatiliteit van exotische valuta’s
Vanwege schommelingen in exotische valuta’s beschermen leveranciers hun omzet vaak door in hun prijzen een marge in te bouwen voor nadelige koersbewegingen. De importeur betaalt hierdoor extra ongeacht de koersontwikkeling. Door het betalen in de lokale valuta en het hedgen van het daaruit voortkomende risico, kunnen betere prijzen worden onderhandeld. 
3. Internationale transacties
Het versturen van geld brengt risico’s met zich mee. Zorg ervoor dat het veilig aankomt. Transacties naar bepaalde landen zijn riskant tenzij de ondernemer samenwerkt met een partner die de lokale markt goed kent. Zorg ervoor dat de dienstverlener het risico draagt als een betaling niet aankomt en vergelijk verschillende valuta-aanbieders. 
__________________________________________________________________________
Ontdek in twee dagen alle aspecten van werkkapitaal analyse, performance indicatoren en optimalisatie. Realiseer een structureel betere cashpositie en bepaal de optimale financieringsconstructie. Cash is King regeert en van u wordt een significante bijdrage verwacht. Meld u nu aan.
__________________________________________________________________________
4. Kennis van de markt
De juiste marktkennis is cruciaal wanneer snel op veranderingen moet worden gereageerd. Het kopen en verzenden van valuta’s brengt voor iedere organisatie praktische risico’s met zich mee. Marktkennis is alleen waardevol als deze uit een betrouwbare bron komt. Bij transacties in sterk schommelende of weinig liquide valuta’s, kan het juiste marktinzicht een enorm verschil maken.  
5. Veiligheid
Wie in valuta’s handelt heeft vaak te maken met risico’s waar geen enkele controle over is. Als een ondernemer grote sommen geld verzendt naar risicolanden met een onderontwikkelde financiële infrastructuur, dient hij zichzelf te beschermen door samen te werken met een geregistreerde broker. Een financiële dienstverlener die valutadiensten aanbiedt in Nederland valt onder toezicht van de AFM. De buitenlandse dienstverlener zal moeten zijn geregistreerd bij een buitenlandse toezichthouder die een vergelijkbare functie vervult. 
Ebury is een in Amsterdam gevestigde financiële dienstverlener die met geavanceerde, zelf ontwikkelde technologie kleine en middelgrote bedrijven helpt om internationaal zaken te doen. 
Gerelateerde artikelen