De 25 beste en slechtste Nederlandse overnames
McCarty baseert de conclusies op basis van 3673 Nederlandse overnames van beursgenoteerde ondernemingen die zijn afgerond tussen januari 1980 en juli 2013. Om te bepalen of een bedrijf beter of slechter presteert na een overname heeft McCarty de ´normale´ prestatie ingeschat op basis van de historische gegevens in de jaren voorafgaand aan de overname en gebenchmarkt tegen de index waar het bedrijf staat genoteerd. Deze inschatting is vergeleken met de feitelijke prestatie in de periode na de overname en leidt tot een score. Een negatieve score betekent dat overname een negatief effect heeft op de prestatie van een onderneming.
Wat blijkt? Nederlandse bedrijven worden niet beter in overnames, maar juist slechter (zie onderstaand figuur). De rechte lijn geeft de algemene trend weer in de prestatie van deals en 95% van de bedrijven in de selectie vallen binnen het grijze gebied. De laatste jaren hebben overnames zelfs een negatieve impact op de prestatie van bedrijven.
Uit het onderzoek komen twee lijsten naar voren. Een met de beste en slechtste deals en één met de beste en slechtste bedrijven in overnames.
____________________________________________________________________________________
Bedrijf (ver)kopen? Volg de cursus Actief in Overnames
Wilt u binnenkort een bedrijf (ver)kopen? Dan is deze cursus over bedrijfsovernames voor u onmisbaar. Vermijd valkuilen en in slechts twee dagen ontdekt u tientallen mogelijkheden waardoor u sneller een betere deal maakt. Meld u hier direct aan.
____________________________________________________________________________________
Blogs en artikelen Killian McCarty op MenA.nl
Killian McCarty zal komend jaar op MenA.nl en in M&A Magazine meerdere conclusies delen op basis van zijn onderzoek. Hieruit komt onder andere naar voren dat Nederlandse bedrijven nog veel kunnen leren over overnames en dat de grote zakenbanken niet altijd bijdragen aan een groter dealsucces.
McCarthy is assistant professor bij de University of Groningen. Hij behaalde zijn PhD in economics of corporate strategy in 2011 voor zijn onderzoek over overnameprestaties. in dit onderzoek evalueerde Killian de prestatie van 35,000+ deals in Europe, Noord-Amerika en Azië in de periode 1990-2010.