DDoS-aanvallen groter en complexer

Wapenwedloop DDos aanvallen: steeds grotere en complexere aanvallen volgens Stichting NBIP.

Weliswaar werden er 19 minder DDoS-aanvallen waargenomen in 2019 dan in 2018, maar de aanvallen worden steeds omvangrijker en complexer. “De grootste aanval die we in 2019 hebben waargenomen was 124 Gbps. De meest complexe aanval gebruikte 30 vectoren, dat wil zeggen dat 30 verschillende methoden om een DDoS-aanval uit te voeren werden gecombineerd tot één aanval,” zegt Octavia de Weerdt, algemeen directeur van de Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP), die het onderzoek uitvoerde. “In 2018 was de grootste aanval die we zagen 68 Gbps groot, terwijl het maximaal aantal vectoren op 12 lag.”

“Rondom DDoS-aanvallen vindt een voortdurende wapenwedloop plaats. Aanvallers proberen nieuwe kwetsbaarheden en methoden te vinden om een succesvolle aanval uit te voeren. Organisaties die het slachtoffer zijn van DDoS-aanvallen proberen ondertussen hun mitigatiemogelijkheden daarop aan te passen. Die wapenwedloop zal voorlopig niet ten einde komen,” voorspelt De Weerdt. In het eerste kwartaal van 2020 is al een DDoS-aanval van 140 Gbps waargenomen.

De NBIP publiceert twee keer per jaar een rapport met data over de waargenomen DDoS-aanvallen. Het nieuwe rapport is sinds vandaag beschikbaar.

(bron: Stichting NBIP)

Gerelateerde artikelen